ABD, Dünyanın En Hızlı Bilgisayarını Üretti

200570222-001 Bir bilgisayarın saniyede 1000 trilyon işlem yapabildiğini düşünün!? Dehşet verici birşey değil mi? İşte bu bahsetmiş oldğum bilgisayarı ve Los Alamos Ulusal laboratuvarı tarafından geliştirildi. Bu süper bilgisayara “Roadrunner” ismini vermişler. Bu bilgisayar daha önce IBM tarafından “dünyanın en süper bilgisayarından 3 kat daha hızlı” iddiasıyla tanıtılan “Blue GENE” i 2’ye katladı. Buraya küçük bir sayısal veri eklemekte fayda var; yüzlerce uzmanın 6 yıllık eseri olan bu süper bilgisayarın 1 günde yaptığı işlemi dünya üzerindeki bütün insanlar günde 24 saat bilgisayar başında çalışarak tam 46 yılda yapabiliyor olması. Gerçekten bu büyük bir hız demek.

Bu projenin maliyeti ise 100 milyon dolar civarında. Bu bilgisayar nükleer silah teknolojilerinin geliştirilmesinde kullanılacak. Bu bilgisayar sayesinde nükleer deneylerin bilgisayar simülasyonu şeklinde yapılabilmesi mümkün olacak.

IBM’in bu projeyle ilgilenen genel müdürlerinden olan David Turek, Roadrunner’i çok gelişmiş bir playstation 3 olarak tanımlıyor. Turek, playstation’un çip tasarımını alıp geliştirdiklerini söylüyor. Tabi bu tasarım sadece çip boyutunda kalmış. Bu süper bilgisayarın gerçekte kapladığı alan 6 bin metre kare. 227 ton ağırlığında ve 91 kilometre uzunluğunda fiber optik kablo kullanılmış. 80 terrabayt hafızası var ve 7 bin çift çekirdekli çipten oluşturulmuş bir canavar.

Haber Listemize Abone Olun
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
100'lerce takipçimizin arasına katılmaya ne dersiniz? Takipçilerimiz düzenli olarak sitemizde yayımlanan tasarım, teknolojik gelişmeler ve güncel konuları düzenli olarak e postalarına alıyor.
Spamı sevmiyoruz. E posta adresiz herhangi bir şekilde satılmayacağını veya başka bir yerde paylaşılmayacağını taahhüt ederiz.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir