Dünyanın En Uzun ve En Derin Tüneli Açılıyor!

Dünyanın En Uzun ve En Derin Tüneli Gotthard Base Tüneli
Dünyanın En Uzun ve En Derin Tüneli Base Tüneli

Dünyanın En Uzun ve En Derin Tüneli Açılıyor!

Dünyanın En Uzun ve En Derin Tüneli Açılıyor. Dünyanın en uzun tüneli nerede? Dünyanın en uzun ve en derin tüneli nerede? Avrupa’nın en uzun tüneli hangisidir? Bu soruların detayları yazımızda.

Dünyanın en uzun ve en derin tünelinin açılışına çok az bir süre kaldı. Yapımına 20 yıl kadar önce başlanan Gotthard Base tünelinin bitirilmesine çok az bir süre kaldı.  İnşa edilen bu tünel 57 km uzunluğa sahip. açılmadan önce Japonya’da inşa edilen ve 53,9 km uzunluğuna sahip Seikan tüneli dünyanın en uzun tüneli ünvanına sahipti. Japonların Seikan tüneli bu ünvanını Gotthard Base tünelinin açılışı ile kaybedecek.

Dünyanın En Uzun ve En Derin Tüneli Gotthard Base Tüneli
Dünyanın En Uzun ve En Derin Tüneli Gotthard Base Tüneli

Tünelin Özellikleri

Yeni tünel çift yönlü ulaşım sağlayacak. Yüksek hızla ulaşım imkanını sunacak olan tünel ile milyonlarca yolcu ve tonlarca yükün Avrupa’nın güneyi ile kuzeyi arasında taşınmasını sağlayacak.

Geçen yıl sadece yük taşımacılığına açılan tünel 2016 aralık ayında yolcu taşımaya başlayacak. Resmi açılışı yapılan Gotthard Base tüneli henüz yolcu taşımaya başlamasa bile tünel inşaatında yaşanan dramatik olaylar ile gelecek yıllarda anılacağa benziyor. Tünelin inşaatında 9 işçinin tünel kazası sonucu hayatını kaybetmesi yaşanan üzücü olaylardan birisidir.

Tünel Alp dağlarının yaklaşık 2400 metre altından kazılan bir tünel ile Avrupa kıtasının iki tarafını, Güney Avrupa ile Kuzey Avrupayı, birbirine bağlayacak.

Günlük 265 yük treni ve 65 yolcu treni ortalama 17 dakika arayla sefer yapacak.

Hat tam kullanıma açıldığı zaman İsviçre’nin Zürih kentinden İtalya’nın Milano şehrine eskiden 2 saat 40 dakika kadar süren yolculuk süresi 1 saate düşecek.

Tünelin Maliyeti 12,5 milyar dolar

Tünelin inşaatına 12,5 milyar dolar harcanmış. İsviçre’nin Alplerinin altından 57 kilometrelik bir tünelin inşaatı tam 20 yıl sürdü ve bu tünel inşa edilirken 12,5 milyar dolarlık bir maliyet ortaya çıktı. Bu maliyetin finansmanı ise akar yakıta gelen ek vergiler, ağır vasıtalardan alınan otoyol geçiş ücretleri ve kamudan sağlanan krediler ile sağlandı.

İsveç bankası Credit Suisse, mal taşımacılığının kolaylaştıracağı ve turizmi arttıracağını projenin ekonomik getirileri arasında belirtti.

Dünyanın En Uzun ve En Derin Tüneli
Gotthard Tüneli Rakamlar
Haber Listemize Abone Olun
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
100'lerce takipçimizin arasına katılmaya ne dersiniz? Takipçilerimiz düzenli olarak sitemizde yayımlanan tasarım, teknolojik gelişmeler ve güncel konuları düzenli olarak e postalarına alıyor.
Spamı sevmiyoruz. E posta adresiz herhangi bir şekilde satılmayacağını veya başka bir yerde paylaşılmayacağını taahhüt ederiz.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir