Tektip Askerlik Geliyor

askerlikGenel Kurmay Başkanlığı talimatı verdi ve tek tip geliyor… yasa taslak halinde…

Genelkumay başkanlığı geçtğimiz ay 29 Nisan günü yaptığı basın toplantısında bir soru üzerine askerliğinin herkesin 12 yapacağı doğrultusunda bir çalışma yürütüldüğünü açıklamıştı. Bu açıklama üzerine bir çok yerde yazılar yazılıldı, çizildi. İtirazlar edildi.

Tektip Askerlik Nedir?

Şuanda uygulanmakta olan askerlik hizmeti uygulaması şu şekilde;

  • Üniversite mezunları 6 ay kısa dönem asker veya 12 ay asteğmen olarak askerlik hizmetini yerine getiriyor.
  • Yurtdışında çalışnalar için ise bedelli askerlik uygulaması
  • 15 ay normal askerlik uygulaması

Tektip askerlik uygulaması ile bu 3 farklı uygulamanın kaldırılıp yerine herkesin eşit şekilde askerlik yapacağı yeni bir uygulamayı ifade ediyor.

İtirazların başında gelen nedenlerden en önemlisi tabi ki üniversite mezunu biri ile yüksek tahsili olmayan birinin 12 ay eşit sürede askerlik görevlerini tamamlayacak olması. Bu yasayı ilgilendiren taraflardan biri olumlu yönde etkilenecekleri için seviniyor ve haklı bir uygulama olduğunu söylüyor, diğer taraf ise 4 yıllık bir fakülteyi bitirmek için emek harcadıklarını ve bu emeklerinin karşılığı olarak kısa dönemi hakettiklerini vurguluyor.

İtirazların başında ise akademik kariyer yapmış olan ve askere gitmemiş olan akademisyenler yeralıyor. Bilindiği üzere ülkemizde ortalama 23-25 yaşında 4 yıllık bir fakülteden mezun olabiliyorsunuz. Bu süre sonunda yüksek lisans ve doktora sürecine giren akademisyenler 35 li yaşlara kadar askerlik hizmetini yerine getiremiyorlar. Hal böyle olunda 35 yaşında birisine “sen bundan sonra bir de 12 ay askerlik yapacaksın” denildiği zaman haksızlık olur. Madem süreler değiştirilecek; öneride bulunalım, üniversite mzeunları yine 6 ay kısa dönem yapsın ve 15 ay askerlik 13 veya 12 aya düşürülsün.

taslağı henüz hazırlanma aşamasında olduğu için belki 2009

yılında kısa dönem olarak askerlik hizmetini yapacakları etkilemeyebilir ama 2010 yılı herşey için belirleyici bir yıl olacak. Bekleyip göreceğiz.

Haber Listemize Abone Olun
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
100'lerce takipçimizin arasına katılmaya ne dersiniz? Takipçilerimiz düzenli olarak sitemizde yayımlanan tasarım, teknolojik gelişmeler ve güncel konuları düzenli olarak e postalarına alıyor.
Spamı sevmiyoruz. E posta adresiz herhangi bir şekilde satılmayacağını veya başka bir yerde paylaşılmayacağını taahhüt ederiz.

2 Comments

  1. kırdım kafayı 15 ayda 02/05/2010
  2. Yalnız asker 19/12/2009

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir