Domuz Gribine Karşı Helal Gıda Sertifikası

Son yıllarda ismini duymadığımız birçok türedi. İlk önce deli dana diye bir hastalık çıktı ve büyük baş hayvanların etlerini şüphe ile yer olduk. Nedeni daha sonra anlaşıldı. Genleri oynanmış ve hormon takviyesi yapılan hayvanların hesapta olmayan hastalıkların türemesine neden oldu insanoğlu. Son günlerde gündemimizi meşgul etmekte. Bundan 2-3 gün öncesine kadar kimse domuz gribi diye birşey var duydun mu denildiğinde herhalde bize deli gözü ile bakarlardı. Fakat gelin görün ki bu gün böyle bir hastalık var. Hani bir sigorta şirketinin reklamı var “koca kulak” hastalığına yakalanıyor ve her türlü duruma karşı sizi sigortaladıklarını iddia ediyorlar. Buna benzer bir hastalık sigorta kapsamında mıdır? Bu tabi işin esprili tarafı. Asıl olan ise yıllardır var olan ama bu uygulamadan büyük bir kesimin haberinin olmadığı.

dan bahsediyorum. Büyük bir kesim bu helal gıda ve helal gıda sertifikasının varlığından haberdar değildir. Bakın bu konuda bir dernek kurulmuş bile. GİMDES olarak isimlendirilen bu derneğin amacı gıda üretimine belli bir standart getirmek. Tabi bu standart “helal” olma koşuluna uymalı. Merak edenler bu koşulların neler olduğuna bakabilirler.

Denetimsizlikten dolayı ve tabii ki insanoğlunun açgözlülüğü bu tür istenmeyen hastalıkların türemesine neden olabiliyor. En başta daha çok kar elde etmek isteyen işletme sahipleri olayın bu boyutlara ulaşabileceğini tahmin etmemişlerdir. Ayrıca hayvanlara verilen ek besinler daha fazla kar edeyim derken işin suyunu çıkarma yoluna girilebiliyor. Örneğin hayvanların fıtratına aykırı olmasına rağmen kemik tozunun yedikleri yemlere katılması ile daha fazla etli olması sağlanabiliyor. Yada bazı ilaçlar kullanılarak hayvanların daha çok yem tüketmesini sağlayarak bu şekilde aşırı etli bir hayvan ortaya çıkabiliyor.

Sözün özü, insanoğlu her ne yaptıysa kendisi en büyük zararı görmüştür. Umarım bu son domuz gribi vak’ası iyi bir ders olur.

Haber Listemize Abone Olun
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
100'lerce takipçimizin arasına katılmaya ne dersiniz? Takipçilerimiz düzenli olarak sitemizde yayımlanan tasarım, teknolojik gelişmeler ve güncel konuları düzenli olarak e postalarına alıyor.
Spamı sevmiyoruz. E posta adresiz herhangi bir şekilde satılmayacağını veya başka bir yerde paylaşılmayacağını taahhüt ederiz.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir