1 Mayıs Resmen Resmi Tatil

Efendim yıllardır işçilerin bayramı olsun tartışmaları yaşandı. Çoğu kez polis ile sendikaların teşkilatlandırdığı veya bireysel olarak 1 Mayısı kutlamak isteyenlerin kavga görüntülerini televizyonlardan izledik, durduk. Acaba bu sene nasıl bir 1 Mayıs kutlaması yapılacak doğrusu merak ediyorum!? Hani sendikaların, işçi federasyonlarının veya diğer örgütlerin hep eylem için bahane olarak ortaya attıkları 1 Mayıs kardeşlik bayramı bu sene nasıl kutlanacak? Hep anlatıldığı gibi şarkılarla türkülerle mi kutlanacak yoksa yine o bilindik görüntülerimi seyredeceğiz, bunu hep beraber göreceğiz.

1 mayıs 1 Mayısın resmi tatil olmasını sağlayan yasa tasarısı bu gün meclisten geçti ve artık 1 Mayıs resmen “adı altında tüm Türkiye’de kutlanacak.

1 Mayısın resmi tatil ilan edilmesinden sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’ten manidar bir açıklama gelmiş. Birçoğumuz 1 Mayısın nelere neden olduğunu bilmediği için hatırlatmakta fayda var. Bakın neler olmuş;

1923-1975 yılları arasında toplu bir şekilde kutlanması yasak olan 1 Mayıs , ilk olarak 1976 yılında kitlesel bir kutlamaya sahne oldu ve 1977 yılının 1 Mayıs kutlamaları o herkesin bildiği kanlı 1 Mayıs olarak anılmasına neden olan olayların yaşandığı tarih olarak tarihe not düşüldü. Bu tarihten sonra zaten 80 ihtilali oldu ve bu ihtilalde işçilerin bu bayramı elinden alındı. Ayrıca örgütlenme ve sendikalaşma gibi hakları elinden alındı.

Faruk Çelik’in Açıklamaları ise şu şekilde;

1976’da ilk kitlesel kutlamalara sahne olan 1 Mayıs, 1977 kutlamalarında maalesef kana bulandı. Hak ve özgürlüklerin askıya alındığı 12 Eylül 1980 müdahalesiyle bu bayram, çalışanların elinden alınırken, sendikal örgütlenmeye de yasaklar getirildi. Aradan geçen süre içinde Türkiye ve dünyada birçok şey değişti. Çalışma yaşamında, çatışmacı anlayış terk edilerek, sosyal devlet, sosyal diyalog ve insan merkezli çalışma politikaları hayata geçirilmeye başlandı. İşçi, dönen çarkın dişlisi yerine, işin sahibi olarak görülmeye başlandı. Bu anlayış alın terinin sembolü olan 1 Mayıs’ı, ülkemizde korku günleri olmaktan çıkarıp, işçi ve emekçinin dayanışma gününe dönüştürmüştür.

Bu noktadan sonra artık toplum olarak bize izleyip görmek kalıyor. Bakalım 1 Mayıs bundan sonra nasıl kutlanacak? Umarım hep hayal edildiği gibi şenlik ve bayram havasında geçer.

Haber Listemize Abone Olun
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
100'lerce takipçimizin arasına katılmaya ne dersiniz? Takipçilerimiz düzenli olarak sitemizde yayımlanan tasarım, teknolojik gelişmeler ve güncel konuları düzenli olarak e postalarına alıyor.
Spamı sevmiyoruz. E posta adresiz herhangi bir şekilde satılmayacağını veya başka bir yerde paylaşılmayacağını taahhüt ederiz.

One Comment

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir