Garanti Bankası 400 Personel Alacak

in devam ettiği bu kara günlerde Türkiye‘nin ö How Get Get Back Together After Break Up nde gelen kuruluşlarından umut veren açıklamalar gelmeye devam ediyor. Bu haberlere küresel krizden en çok etkilenen sektör olan finans kuruluşlarımızda olan Garanti Bankasının 2009 yılında 50 şube açacağız haberi bankacılık sektöründe çalışmak isteyen üniversiteli gençlere umut verdi. Garanti Bankasının genel müdürü Ergun Özen Garanti ailesi olarak 2009 yılında 50 şube açmayı ve 400 personel alma sözü verdi.

nın, Fransız Kalkınma Ajansına bağlı FROPARCO’dan 50 milyon avro tutarında kredi almasına ilişkin anlaşmanın imza töreninde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özen, söz konusu kredinin faizinden son derece memnun olduklarını ifade etti.

Özen, enerji sektörüne kullandırdıkları kredilerin toplamda 1,5 milyar dolara ulaştığını belirterek, ”Elimizde 2-3 tane büyük proje var. Bunların toplam tutarı da sanırım 400-500 milyon doları bulur, ama bu yıl içerisinde realize olur mu, bilmiyorum. Biz hazırız tabii ki, o projelere bağlı… Projelerin içerisinde ağırlıklı olmak üzere yine yenilenebilir enerji, rüzgar enerjisi, temiz enerji var. Onun dışında diğer enerji kalemleri de var” şeklinde konuştu.

”Kredi hacminde 2009’da nasıl bir performans beklediklerine” ilişkin bir soru üzerine de Özen, kredinin ana işleri olduğunu, kredi vermeye devam edeceklerini vurgulayarak, bütçede bu yıl kredilerde yüzde 10 artış koyduklarını, bunu gerçekleştireceklerini düşündüklerini kaydetti.

Garanti Bankasının 2008 karının 1,9 milyar TL olduğunu hatırlatan Özen, sektörde tüm rakamların henüz açıklanmadığını, ancak söz konusu rakamın en büyük kar oranı olabileceğini söyledi.

Giderlere de değinen Özen, şöyle devam etti:

”Tabii krizde zaten kesiyorsunuz. 2009 yılı kriz ortamı… Ciddi bir şekilde bütün harcama kalemlerinde tasarruf tedbirlerini de almış vaziyetteyiz. Bütçeden 200 milyon dolarlık bir tasarruf tedbiri bulup, çıkarttık. Ama bunun dışında 35 ile 50 arası şube açacağız, 350-400 kişi almaya devam edeceğiz. Yani bütün bunların dengesine baktığımız zaman, bazı kalemlerde 200-250 milyona varan tasarruf tedbirlerini bulduk ortaya çıkarttık. Bunlar sponsorluk giderlerinden tutun, elektrik, suya, kiralara… Her kalemde var.

”TAKİPTEKİ KREDİLERİN ARTACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ”

Ergun Özen, takipteki kredilerin kriz ortamında artacağını düşündüklerini ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

”Sektörde en iyilerden bir tanesiyiz diye düşünüyorum. Bizim yüzde 2,5’larda… Ama 3,5’lara doğru gittiğini görüyorum, 3,5’lara doğru gidiyor. Özkaynağımız, yaratabildiğimiz kar itibariyle bunların hepsine çok rahat karşılık ayırabildiğimiz için, bu ortamda 3,5’un da ben iyi olduğunu düşünüyorum. Yani Garanti Bankasındaki kredi mekanizmasının işleyiş şekli son derece sağlıklıdır. 2009 sonu beklentimiz 3,5’tur. 2008’i ise 2,3 veya 2,4 ile kapattık.”

Bir gazetecinin, ”BDDK Başkanı, ‘hem konsolidasyon hem de yeni oyuncular beklediğini’ ifade etti. Siz birleşmelerle ilgili ne düşünüyorsunuz?” sorusu üzerine de Özen, 2009’da çok büyük bir hareket olacağını düşünmediğini ifade ederek, ”Ufak birkaç hareket olabilir mi? Olabilir. O, bankaların tavrına bağlı. Ama 2009’da böyle inanılmaz marj, karlılık baskısıyla bankacılık sektöründe konsolidasyona gidileceğini beklemiyorum” dedi.

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin’in söylediğinin daha orta vadeli olduğunu, kendisinin de buna katıldığını dile getiren Özen, orta vadede Türk bankacılık sektöründe daha fazla konsolidasyon olacağına inandığını, ancak 2009’da furya halinde bir konsolidasyon beklemediğini söyledi.

-”BÜYÜK PROJE FİNANSMAN, YATIRIM KREDİLERİ ÇOK AZALDI”-

Garanti Bankası Genel Müdürü Özen, kredi stokunun düştüğüne, son 3-4 aya bakıldığında Türkiye’de gerek döviz kredisinde gerekse TL kredide bir düşüş yaşandığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

”O büyük proje finansman kredileri, yatırım kredileri çok çok azaldı. Talep bıçak gibi kesilmedi, ama hakikaten çok çok azaldı. İşletme sermayesi azaldı. Niye? Çünkü şirketlerin ciroları düşmüş vaziyette. Şirketlerin ciroları düştüğü için daha az işletme sermayesi ihtiyacı hissediyorlar. Talepte düşmeyen bir şey var ki… O da hakikaten yeniden yapılandırma veya başka bankanın kredisini kapatma veya sektörün çok vermek istemediği türden kredilere olan talep devam ediyor. Onun için bu stok düşüyor. Bankalar burada dikkatli oluyor. Dikkatli olmak zorundayız. Likit kalmak zorundayız. Benim görebildiğim 3-4 ay daha böyle devam edecek. İyi işler de gelmiyor değil. Onun için çok moralimizi de bozmuyoruz. Gayet iyi işler de geliyor.”

Faiz oranlarının yükselmesinin, uzun vadeli projelerde bazı şeyleri çok etkilediğini dile getiren Özen, faizlerin düşmesiyle birlikte taleplerin canlanmaya başlayacağını düşündüğünü söyledi. Özen, şöyle devam etti:

”Şu andaki mevcut piyasa faizlerinden bu nakit akım tablosunu ortaya çıkarttığınız zaman projelerin fizibilitesi konusunda ciddi endişeler ortaya çıkıyor. Faizlerin düşmesiyle birlikte nakit akım tabloları da düzelecektir. Dolayısıyla uzun vadeli proje finansman işleri tekrar hız kazanacaktır. Enerji yatırımlarından tutun, bir sürü sektördeki uzun vadeli proje finansman kredilerinden bahsediyorum.”

-”FAİZLERDE 50 BAZ PUAN DEĞİŞİKLİK BEKLİYORUM”

Ergun Özen, Merkez Bankasının bu haftaki toplantısında faizlerde bir değişiklik bekleyip beklemediğine ilişkin bir soru üzerine, 50 baz puan değişiklik beklediğini ifade ederek, canlandırma paketlerinden ziyade para politikasının açık ekonomilerde daha etkili olduğunun bilinen bir gerçek olduğunu söyledi.

”Her zaman için para politikasındaki düşüşler, faiz oranlarındaki düşüşler, bu canlandırma paketlerinden çok daha etkili olacaktır” diyen Özen, projelerin tekrar hızlanmasını sağlayacak oranın ne olduğuna ilişkin bir soruya da şu karşılığı verdi:

”Daha çok döviz kredisi ağırlıklı işlerde ortaya çıkan bir durum… Yani libor 600-650’larden libor 400-450’lere bir an evvel dönmemiz gerekiyor ki biraz evvel bahsettiğim krediler fizıbıl hale gelebilsin. 3-4-5 ay daha bekleyip önümüzü görmemiz lazım ki, o tür kredileri yurt dışı piyasalardan finanse edebilelim, bulabilelim, sonra da gelip Türkiye’de daha uygun maliyetlerle müşterilerimize yansıtabilelim.”

How Get Get Back Together After Break Up

Haber Listemize Abone Olun
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
100'lerce takipçimizin arasına katılmaya ne dersiniz? Takipçilerimiz düzenli olarak sitemizde yayımlanan tasarım, teknolojik gelişmeler ve güncel konuları düzenli olarak e postalarına alıyor.
Spamı sevmiyoruz. E posta adresiz herhangi bir şekilde satılmayacağını veya başka bir yerde paylaşılmayacağını taahhüt ederiz.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir