Meslek Yüksek Okulları 3 Yıl Olacak

Yök başkanı Özcan 2010 Eğitim öğretim yılından itibaren ’ların 3 yıla çıkartılacağını açıkladı.

102391 YÖK başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya ÖZCAN Amerika ziyareti ile ilgili bir açıklama yaptı ve bu açıklamaları arasında en önemli olanı nın eğitim sürelerinin 3 yıla çıkacak olması.

Meslek Yüksek Okulları da Sahibi Olacak

2010 yılından itibaren bazı devlet üniversiteleri ile 5 vakıf üniversitesine ait Meslek Yüksek Okullarında eğitim süreleri 1 yıl İngilizce hazırlık olmak üzere 2 yıla çıkacak. Bu süre zarfında öğrenci Amerika’da MUCIA adlı bir üniversitede 1 yıl Türkiye’de 1 yıl olmak üzere 2 yıllık öğrenim sürelerini tamamlayacak ve çift diploma alma imkanına kavuşmuş olacak.

MUCIA yani Midwest Universities Consortium in International Activities adlı Amerikalı devlet üniversitesi ile bir protokol imzalanması aşamasına gelindiğini bildiren ÖZCAN bu protokolün Türkiye ayağının tamamlanması ile öğrencilerimizin çift diploma alma imkanına kavuşacaklarını aynı zamanda ingilizce gibi bir problemin de üstesinden gelebileceklerini vurguladı. Uygulamaya ilk önce ingilizce hazırlık programına alt yapısı uygun olan 2 devlet üniversitesi ve 5 vakıf üniversitesinde 2010 yılından itibaren başlanabileceğini belirten ÖZCAN bu uygulamanın ilerleyen yıllarda yaygınlaştırılacağını hatırlattı.

Yeni ÖSS sistemi ile sınavsız geçiş kalkıyor

Yeni sistemi ile sınavsız geçişlerin kalkacağını ve sınavla girilen meslek yüksek okullarını prestijlerinin artacağını belirten ÖZCAN, aynı zamanda yatay ve dikey geçişlerin önünü de açacaklarını belirtti. Başarılı öğrencinin istediği yerde okumasına yönelik bir teşvik sistemine geçileceğini belirtti. Geçmiş yıllarda Meslek Yüksek Okullarına girmek için torpil gerektiğini hatırlatan ÖZCAN çok yakın bir gelecekte meslek yüksek okullarının eski değerini tekrar elde edeceğini belirtti.

Katsayı Engel Olmayacak

Yeni ÖSS sisteminde katsayı olmayacağını ancak üniversitelerin taleplerine ilişkin çocukların başta bir imtihana gireceklerini anlatan YÖK Başkanı Özcan, "Genel kültür ve genel yetenek imtihanına ondan sonra alanlarla ilgili yani toplam bir öğrencisinin 7 tane puanı olacak. Üniversiteler bu yedi puanın herhangi bir kombinasyonu ile öğrenci alabilirler. İşte diyebilir ki birinci aşamada şu puanı alsın matematikten geometriden, fizikten kimyadan onların beşini seçer iki de birinci kademeden 7 puanının herhangi bir kombinasyonunda öğrenci almak isteyebilir. O almak istediği zaman çok daha iyi bir yerleştirme olacak. Belki katsayılar o anda kullanılabilir. Herhangi bir mühendislik bölümü diyebilir ki matematikte fizikte şu olsun biz onları belli ağırlıklarla ağırlıklandırabiliriz katsayılarla çarpabiliriz belki üniversitede istediği öğrenciyi alsın diye katsayılar belki orda karşımıza çıkacaktır ama bugünkü gibi katsayıların engelleyici eşizliğe sebep olucu bir rolü olmayacaktır diye düşünüyorum" dedi.

Haber Listemize Abone Olun
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
100'lerce takipçimizin arasına katılmaya ne dersiniz? Takipçilerimiz düzenli olarak sitemizde yayımlanan tasarım, teknolojik gelişmeler ve güncel konuları düzenli olarak e postalarına alıyor.
Spamı sevmiyoruz. E posta adresiz herhangi bir şekilde satılmayacağını veya başka bir yerde paylaşılmayacağını taahhüt ederiz.

2 Comments

  1. adnan 23/07/2009
  2. rana 06/06/2009

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir