2010 yılında ÖSS’de katsayı kalkıyor

oss_2010 Meslek lisesi mezunlarının farklı alanlarda eğitim görmesinin önünü kapatan katsayı uygulaması kaldırılacak. Yeni sistem öğrenci başarısına endeksli oldu.

 

YÖK, imam hatip lisesi mezunları başta olmak üzere meslek liselilerin üniversiteye  girişlerini zorlaştıran farklı katsayı uygulamasını değiştirmek için toplandı. Yeni sistemle başta imam hatip lisesi mezunları olmak üzere meslek liseliler, alan sınırlaması ve katsayı engeline takılmadan istediği bölüme girebilecekler.

Yeni sistemin tek kriteri "öğrenci başarısı" olacakmış. SABAH, 2009’da ortaöğretim başarı puanının sınava katkısının aşağıya çekileceğine ilişkin haberden sonra 2010’da uygulanacak yeni sistemin ayrıntılarını da açıklanmış. Yeni sisteme göre iki aşamalı yapılacakmış. İlk sınavdaki barajı geçen öğrenciler bitirdikleri lisenin türüne, mezun oldukları alana bakılmadan gitmek istedikleri bölümün istediği puan türüne göre matematik, Türkçe, fen, sosyal ve yabancı dilden oluşan 5 sınavdan birine girecekmiş.
Sayısal ağırlıklı lise türünden mezun olan öğrencinin hukuk fakültesini tercihinde veya imam hatipli bir öğrencinin mühendislik fakültesini tercihinde girdiği sınavlarda aldığı puanlar dışında bir sınırlama olmayacakmış. Üniversitelerin belirlediği puan türlerinde belli bir başarıyı yakalayan öğrenci aldığı puanla istediği bölüme gidebilecekmiş. Yeni sistem de yasal zorunluluk olan ortaöğretim başarı puanı da öğrencinin ikinci aşama sınavlarında aldığı puanlar eklenecekmiş. Ancak 2009 yılında yapılacak değişiklik ile katkı oranı aşağı çekilen bu puan, farklı katsayı uygulaması da kalkacağı için öğrenciler için bir sorun yaratmayacakmış.

Haber Listemize Abone Olun
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
100'lerce takipçimizin arasına katılmaya ne dersiniz? Takipçilerimiz düzenli olarak sitemizde yayımlanan tasarım, teknolojik gelişmeler ve güncel konuları düzenli olarak e postalarına alıyor.
Spamı sevmiyoruz. E posta adresiz herhangi bir şekilde satılmayacağını veya başka bir yerde paylaşılmayacağını taahhüt ederiz.

3 Comments

  1. nafiz 02/08/2009
  2. FURKAN 27/06/2009
  3. hoca ayşe 12/03/2009

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir