Kısa Süreli Hafızanızı Geliştirin

 Kısa süreli hafızanızın kapasitesini iki katına çıkaran bir uygulama için kaç para veririsiniz? Beyninize çok küçük bir hafıza çipi takılsa ve bu çip hafızanızın kapasitesini iki katına çıkarsın istemezmisiniz? Yada hiçbir yüzü unutmayacağınız garanti edilse…
Bu teklif aslında çok cazip. Düşünsenize bir kere, hiçbir şeyi unutmuyorsunuz, çalışırken kalem nerdeydi, hangi randevunuz vardı, akşam kiminle buluşacaktım, yarın kiminle basket maçına gidecektim…. gibi sorunlara kökten bir çözün olabilirdi. Fakat mesele sanıldığı kadar basit bir şey değil. Kıyas yaptığımız iki şey var burda. Birisi mekanik bir hafızaya sahip olan bilgisayar-yada hafıza çipi- diğeri ise mekanik bir depolama alanı olmayan ve bizim hala bilgileri nereye hangi sistemle kayıt altına aldığını bilmediğimiz beyin.
Bunu dışında yukarda da belirttiğim gibi hafıza ile çip arasında farklılıklar bulunmakta, Bilgisayarlar bilgileri belirli yerlerde fiziksel olarak “bit” ler halinde depolamakta, hafızanın ise depolama mekanizmasını bilememekteyiz.
Fakat bu mekanizmayı bilmememiz, bu işlemin yapılamayacağı anlamına da gelmiyor. Toronto’da bir araştırma ekibi beynimizin derinliklerinde gerçekleşen bu hadiseyi ufak elektrik dalgalarını kullanarak daha verimli bir hafıza elde edilebileceği üzerine çalışmalarına devam etmekteler.
Bu yöntem belki hafızamıza daha çok ulaşılabilirlik kazandırabilir ama her istediğimiz sonuca da ulaşamayabiliriz. Tıpkı google aramalarında olduğu gibi. Bazen istemediğimiz bilgilere ulaşıyoruz değil mi?
Peki bu bizi bir bilgisayara dönüştürmeyecek mi? Tamamiyle değil tabi ki. Bu yerleştirilen çip bizim biricil hafıza haritamıza bir etkisi olmayacak. Düşünmeye, hislerimize sevmeye veya gülmeye bunlara etkisi olmayacak. Neyi hatırlamak istiyorsak yine onu hatırlamaya devam edeceğiz. Fakat yazının başında da belirttiğim gibi asıl sorun şu ki, hafızamıza ne kadarlık bir bilgi depolayabiliriz, bunu bilmemekteyiz.
Gary Marcus, New York Üniversitesi Psikoloji Profesörü.
yazının orjinali için tıklayın.
Haber Listemize Abone Olun
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
100'lerce takipçimizin arasına katılmaya ne dersiniz? Takipçilerimiz düzenli olarak sitemizde yayımlanan tasarım, teknolojik gelişmeler ve güncel konuları düzenli olarak e postalarına alıyor.
Spamı sevmiyoruz. E posta adresiz herhangi bir şekilde satılmayacağını veya başka bir yerde paylaşılmayacağını taahhüt ederiz.

One Comment

  1. karga 26/04/2008

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir