YDS, Yabancı Dil Sınavı olarak adlandırılan bu sınava akademik kariyer yapmak isteyen, 4 yıllık lisans eğitimini bitirdikten sonra yüksek lisans, doktora yapmak isteyenlerin yada kamu ve özel kurumlarda çalışanların maaşlarına ek olarak dil tazminatına hak kazanmak için girdikleri bir sınav olarak adlandırırsak yanlış olmayacaktır. Bu kadar farklı kesime hitap eden bir sınavın hazırlığı da tabi ki uzun ve zahmetli aşamalardan oluşuyor. Tabi eğer yurt dışında yaşamıyor yada çocukluğunuzun bir kısmı İngilizce konuşulan bir ülkede geçmediyse.
YDS, Yabancı Dil Sınavı yada eski adı ile KPDS’ye hazırlanmak uzun zaman ve bir o kadar emek gerektiren bir hazırlık aşaması gerekiyor. YDS’ye hazırlanmak bir çok aday için oldukça zor ve nasıl hazırlanacağını bilmemenin vermiş olduğu bir karışıklık içinde geçiyor.
YDS’ye hazırlanmak, ilk başta temel gramer yapısının oturmuş olması ile mümkün. Eğer bu temel gramer bilgisine sahip değilseniz yaşadığınız şehirdeki en ucuz, en ekonomik dil kursuna 1-2 kur veya 40-80 saatlik bir alt yapı oluşturarak başlamanız gerekiyor. Zira YDS hazırlık sürecinde am, is, are neydi, have + Verb3 yapısı nedir, passivelerde ne ki diye karışıklık yaşıyorsanız tam ve verimli olarak hazırlanmanız mümkün olmayacaktır. Rakipleriniz kelime ezberlerken siz hala gramer çalışıyor olacaksınız. Aynı zamanda bir YDS kursuna kayıt yaptırmış iseniz zaten kurs sizi bu halinizle kabul etmeyecektir.
Peki YDS’ye nasıl hazırlanmalıyım?
- Öncelikle yukarıda belirmiş olduğum gibi temel gramer alt yapısı oluşturmanız gerekiyor.
- Bol bol kelime çalışması yapmalısınız.
- Kelime çalışması ile birlikte bol okuma yapmalısınız, okuma yaparken anlamanız önemli değil. Okuduğunuz parçanın gramer yapısını, yeni deyimleri keşfetmeniz yeterli. Okuma yaparken mutlaka bir sözlük kullanın ve online sözlükler ilk etapta fazlasıyla işinizi görecektir.
- Bol bol sıfat ve fiillerin 2. 3. hallerini öğrenin. Okuduğunuz parçalarda bu kalıpları arayın ve İngilizce alt yapınızda yer edinmesini sağlayın.
- Son aşamada ise artık bol bol soru ve çıkmış eski soruları çözün. Hatta çözümlü bir soru bankası alarak nasıl soru çözüldüğü hakkında bilginizi arttırın.
Bu sıralama tamamen kişisel bir sıralama olup bazılarını kendinize göre değiştirebilirsiniz. Örneğin gramer alt yapısı iyi olan bir adayın gramer ile uğraşmasına gerek yok tabi ki.