Genel Sağlık Sigortası 1 Ekimde Başlıyor

uygulaması 1 Ekim tarihinde başlıyor. Başvuru yapmayanları ise 760 tl

lik bir ceza bekliyor.

Genel Sigortası uygulamasi ile SSK, Bağ-kur veya Yeşilkart kapsamında olmayan 3 milyon kişinin sigortalı olması ve sağlık hizmeklerinden yararlanması öngörülüyor. Bu yeni uygulama ile sağlık sigortası kapsamına alınan vatandaşlar sağlık hizmetlerinden yararlanmak için sigorta pirimlerini kendileri yatıracak.

En düşük sigorta pirimi 30 tl en yüksek 182,5 tl olacak. Pirim hesaplamaları ise hane halkının aylık geliri gözönünde bulundurulacak. Hiçbir geliri olmayan vatandaşların pirimini hesaplarken gelir beyan edilemeyeceği için aylık yapılan harcamalar gözönünde bulundurulacak.

Hiçbir geliri olmayan veya aylık kişi başına düşen gelirin asgari ücretin 1/3 ünden daha az olan ailenin genel sağlık pirimini devlet ödeyecek.

UYGULAMA NASIL İŞLEYECEK?

Yeni uygulama ile birlikte Türkiye’de 59 milyon kişinin (SGK’ya tabi çalışanlar, emekliler veya bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin toplamı) GSS kapsamında olacak.

SGK tarafından yapılacak tespit sonucunda; aile içinde kişi başına düşen aylık gelir, brüt asgari ücretin 3’te 1’inden (253.50 TL) az olanların primlerini devlet ödeyecek.

Kişi başına düşen aylık geliri; brüt asgari ücretin 3’te 1’i (253.50 TL) ile brüt asgari ücret (760.50 TL) arasında olduğu belirlenen kişiler için aylık 30.42 TL GSS primi ödenecek.

Kişi başına düşen geliri; brüt asgari ücret (760.50) ile brüt asgari ücretin 2 katı (1521 TL) arasında olduğu belirlenen kişiler için aylık 91.26 TL GSS primi ödenecek.

Kişi başına düşen geliri; brüt asgari ücretin 2 katından fazla (1521 TL’den fazla) olduğu belirlenenler için aylık 182.52 TL GSS primi ödenecek.

Örneğin; sosyal güvencesi olmayan 4 kişilik bir ailenin eline 1000 lira geçiyor, yani kişi başına 250 lira düşüyor. Brüt asgari ücret 729 lira. Bunu üçe böldüğünüzde 243 lira çıkıyor.

Kişi başına 243 liradan fazla geliri olan bu ailemiz, ayda 30 lira prim ödeyerek sağlık yardımlarından faydalanacak.

Ama 5 kişilik bir ailenin eline toplam 1000 lira geçiyorsa, bu herkese 200 lira düştüğü anlamına gelir. O zaman ailenin primini devlet karşılayacak.

Şayet 4 kişilik bir ailenin 2 bin 500 lira geliri varsa ortalama 625 lira düştüğünden, bu aile ayda 88 lira prim ödeyecek.”

Haber Listemize Abone Olun
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
100'lerce takipçimizin arasına katılmaya ne dersiniz? Takipçilerimiz düzenli olarak sitemizde yayımlanan tasarım, teknolojik gelişmeler ve güncel konuları düzenli olarak e postalarına alıyor.
Spamı sevmiyoruz. E posta adresiz herhangi bir şekilde satılmayacağını veya başka bir yerde paylaşılmayacağını taahhüt ederiz.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir