Kolbastı Nedir? Kolbastı Öğren

kedikolbastsa5 son günlerin popüler danslarından. Peki bu adı nereden alıyor? Neden kolbastı demişler? Hoptek nereden çıktı? Bu soruların cevabını bu yazımızda bulacaksınız.

Kolbastı Karadeniz yöresine özgü bir dans olmakla beraber yoğunlukla Doğu Karadeniz yöremize ait bir dans türüdür. Bu dansa arabesk müziğin babası Orhan Gencebay geçtiğimiz günlerde Petek Dinçöz’ün programına katılarak kolbastının tarihçesini anlatmış. Bakın neler demiş;

Orhan baba’dan ‘kolbastı’ tarifi!..
Petek Dinçöz’ün sunduğu Arım Balım Peteğim programında, Tolga Han ile stüdyoda ki seyirciler arasında “Kolbastı’mı, ‘hopdedik’ mi demeli” tartışması sürerken Orhan Gencebay gençlerin oynadığı Kolbastı’nın adının nereden geldiğini ve tarihçesini paylaştı. Orhan Gencebay canlı yayına bağlanarak “7 yaşından beri kolbastı söyleriz ve oynarız. Kolbastı ismi Osmanlı İmparatorluğu döneminde ‘kolluk kuvvetleri’nin başlığıydı. Alkolün yasak olduğu, oturak alemlerinin yapıldığı dönemde çalınan türkü ve dansa denir. Kolluk kuvvetlerini kollarken, kolluğun geldiği söylenince yavaş hareketlerle, gittiği söylenince hareketli yapılan bir danstır.” dedi.
Gençlerin yaptığı dansta farklı figürler gördüğünü söyleyen Gencebay, “insan yakışanı yapmalı” dedi…

Kolbastı öyle tarif etmekle olmaz lazım derseniz işte size Kolbastı videosu;

Haber Listemize Abone Olun
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
100'lerce takipçimizin arasına katılmaya ne dersiniz? Takipçilerimiz düzenli olarak sitemizde yayımlanan tasarım, teknolojik gelişmeler ve güncel konuları düzenli olarak e postalarına alıyor.
Spamı sevmiyoruz. E posta adresiz herhangi bir şekilde satılmayacağını veya başka bir yerde paylaşılmayacağını taahhüt ederiz.

6 Comments

  1. kolbastıcı kız 05/11/2009
  2. seda 25/08/2009
  3. hüsniye 05/08/2009
  4. grup stresde oynayan bi kızım 04/07/2009
  5. beste 21/05/2009
  6. Anonymous 01/05/2009

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir