Zeytin ağacı, tam 39.000 yıllık bir efsane. İlk olarak Ege Denizindeki Santorini diye bir adada var olduğu yapılan bir arkeolojik araştırmada ortaya çıkmış. İlk üretim nezaman başlamış bilinmiyor fakat bununla birlikte günümüzden 6500 yıl önce Anadolu medeniyetlerinden olan Girit medeniyetinin zeytinyağı ticareti yaptığı biliniyor. Bu süreç tan 3000 yıl boyunca sürüyor. İnsanoğlu işte o zamanlarda keşfetmiş zeytinyağını. Zeytin yağı üretimi
Zeytin ağacı(Olea europea) çok narin yapıya sahip bir ağaçtır. Ömrü çok uzun olmasından dolayı zeytin ağacına mitolojide “ölümsüz ağaç” diye tanımlanır. Yetişme şartları ise tam akdeniz ikliminin görüldüğü ortamı sever. Yazları sıcak, kışları ılık geçen iklimler zeytin için ideal bir ortamdır. Zeytin ağaçlarının ortalama genişliği 40-
Zeytinden yağ elde etme
Zeytinden yağ elde etme yöntemi günümüzde 6000 yıl önce uygulanan yöntemle aynıdır. Önce zeytin ezilerek hamur haline getirilir ve sonra bu hamurun karasuyu çıkarılır. En son aşamada ise bu zeytinin meyvasuyu diye nitelendirilen karasu ile zeytinin yağının ayrıştırılması yapılır. Ayrıca bu ayrıştırma sonunda elde edilen posadan sabun yapmada kullanılır. Sabun yapma işleminden arta kalan kısımla yakacak olarak kullanılır.
Kaliteli zeytin yağı elde etmek için ; zetinlerin hasattan sonra enkısa sürede işlenmesi gerekir. Bekleyen zeytin fermante olacağından yağın kalitesi düşer. Fakat buna rağmen üretimin yüksek olduğu yıllarda zeytinin bekletilme mecburiyeti doğabilir. Bunun için de uygun depolarda depolanması gerekir.
Zeytinyağı üretimi yapan büyük firmalar şunlardır; TARİŞ, Kırlangıç, Komili, Kristal’dir. TSE’ye göre 4 ayrı kalitede zeytinyağı mevcuttur. Bunlar; Sızma (kusursuz), doğal (Hafif kusurlu), doğal birinci ( hafif kusurlu), lampant (kusurlu). Zeytinyağı ekspperleri ise zeytini daha fazla bir ayrıma tabi tutmuşlar. Eksperlere göre zeytinyapı şu şekilde sıralanır; taze, yakıcı, acı, meyvamsı, tatlı, kekremsi veya küflü, rutubetli, sirkemsi, ekşi, çamurlu, metalik, yanık, karasu, tuzlu, minder, kurtlu, salatalık.