Sabiha Gökçen

(22 Mart 1913, Bursa22 Mart 2001[1][2], Ankara), Dünya’nın ilk kadın savaş pilotu ve ilkTürk kadın pilot. Atatürk’ün manevi kızıdır.

Efendim bu yazıda neyin nesi diyenlere bu gün yeni bir logo koymuş. , Gökçen Kimdir, Gökçenin Doğum Günü, Gökçen Havalimanı gibi kelimeler bu gün googlede çokça aratılır. Neyse Gökçen hakkında yazıya devam edelim. 🙂 i love u google.image

Çocukluğu ve Atatürk ile tanışması

Bursa Vilayet Başkatibi Hafız Mustafa İzzet Bey ile Hayriye Hanım’ın kızları Sabiha, 22 Mart 1913’te Bursa’da dünyaya geldi. Anne ve babasını küçük yaşta kaybeden ve ağabeyi tarafından büyütülen Sabiha, 1925’te henüz 12 yaşındayken Bursa ziyareti sırasında evlerinin yakınındakiHünkar Köşkü’nde konaklayan dönemin cumhurbaşkanı Atatürk’e ulaşmayı ve okumak istediğini iletmeyi başarmıştı.

Atatürk tarafından evlat edinilmesi

Atatürk, ağabeyinden izin alarak kendisini evlat edindi ve Ankara’ya götürdü.

Sabiha, Çankaya İlkokulu, Arnavutköy Kız Koleji ve Üsküdar Amerikan Kız Koleji’nde eğitim gördü. Rahatsızlığı nedeniyle öğrenimini yarıda kesip Heybeliada ve Viyana’da tedavi gördü.

Bir süre Fransızcasını ilerletmek amacıyla Paris’te bulundu.

1934’te Soyadı Kanunun çıkmasından sonra Atatürk kendisine <I>Gökçen</I> soyadını verdi. Bu soyadı verildiğinde henüz havacılıkla ilgisi yoktu.[1]

Haber Listemize Abone Olun
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
100'lerce takipçimizin arasına katılmaya ne dersiniz? Takipçilerimiz düzenli olarak sitemizde yayımlanan tasarım, teknolojik gelişmeler ve güncel konuları düzenli olarak e postalarına alıyor.
Spamı sevmiyoruz. E posta adresiz herhangi bir şekilde satılmayacağını veya başka bir yerde paylaşılmayacağını taahhüt ederiz.

One Comment

  1. Anonymous 21/03/2009

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir