Google bu saat itibariyle anasayfasında ki kendi logosunu Tarihi kırk pınar yağlı güreşleri nedeniyle değiştirmiş bulunuyor. Bana göre googlenin bu tavrı çok olumlu bir yaklaşım. Yayın yaptığı her ülkenin kendi kültürüne göre önemli olayları google anasayfasına taşıması ve bu konuda öğretici rol üstlenmiş olması takdire şayan. Peki bu kırk pınar yağlı güreşleri nedir, ne zaman başlamıştır? Bu konuda bir çok yerden bilgi sahibi olabilirsiniz. Fakat benim bulduğum bilgi şöyle;
“Bu yıl 646.’si yapılacak olan Tarihi “Kırk pınar Güreşleri”, Sarayiçi mevkiindeki “Sarayiçi Er Meydanı” denilen sahada düzenlenmektedir.
Genellikle Haziran ayı sonu, Temmuz ayı başlarında düzenlenen Tarihi Kırk pınar Güreşleri 7 gün sürmektedir.”
Bu bilgi kirkpinar.com da ayrıntılı olarak ele alınmış. Ben sadece bu konuda merkalı olanlara kaynak göstermekten başka birşey yapmıyorum aslında. Tabi bu yazıyı yazarken google aramalarından ziyaretçi gelirmi diyede temennide bulunuyorum. Bakalım bunu gün sonunda ziyaretçi sayacım gösterecek.
Ben biraz daha bu kırk pınar yağlı güreşlerini irdelemek ve bunun sonucunda sizlere bilgi aktarımında bulunmak istiyorum. Kırk pınar güreşlerinin tarihi Osmanlı devletinin daha beylik olarak kurulduğu yıllara dayanmaktadır. Daha o zamanlar Orhan bey hayatta ve Osmanlı beyliği kurulmuş batıya akınlar yapmakta olan küçük bir “Türkmen” beyliğidir. Evet bu konuda benim kesin bilgim var. Osmanlının kurucusu olan Ertuğrul Gazi bir Türkmendir. Bu konuda sizlere biraz araştırma yapmanızı tavsiye ediyorum. Tabi bu konuda şüphesi olanlar için geçerli bu. 1346 yılında Orhan Gazi Rumeliye yaptığı akınlar sonucunda Edirneyi ele geçirir ve bunun şerefine , o zamanlar bastığı yerleri titreten pehlivanlar kendi aralarında güreşirler. Tabi o zamanlar şimdiki gibi futbol veya buna benzer diğer meşgale unsurları yok. Ne yapsınlar dı yani. Hem formda kalmak hemde güçlü olduklarının ispatlamak maksadıyla güreş turnuvaları düzenlenmiş. Bu turnuva geleneği günümüze kadar gelmiş ve bu yıl Kırkpınar yağlı güreşlerinin 646. sını düzenler olmuşuz. Ne var ki bu turnuvayı gelenekselleştirdik fakat ulusallaştıramamışız. Bu kırk pınar yağlı güreşlerini marmara dışında bilen pek varmıdır bilmiyorum.
Bu konuda da şunu yapabiliriz. Siz ziyaretçilerimiz, eğer ki bu konuda bilginiz daha evvelinde var ise var olduğunu yok ise yok olduğunu yorumlarınızda belirtebilirsiniz. Bu şekilde benim bu tezim doğrulanacak mı merak ediyorum doğrusu.