Ceoshare.com arama motoru

Bir Türk genci, bir bilgisayar ve bir arama motoru

image

Hikaye böyle başlamış diyebiliriz. Ceoshare.com Pamukkale Üniversitesi Fen edebiyat Fakültesi Matematik bölümü öğrencilerinden Serkan Aslan 4 ayda hazırlamış olduğu bu arama motoru bildiğimiz arama motorlarından çok farklı. Google, yahoo, msn gibi arama motorları kelime bazlı çalışırlarken bu arama motoru farklı bir algoritma kullanıyormuş. Bu algoritmanın ne olduğu konusunda ayrıntılı bilgi vermediği için birşey diyemiyoruz. Fakat şunu söyleyebiliriz ki bu arama motorunda aradığınız programın dowload linkini size doğrudan sunuyor olması. Yani bunun anlamı kısaca; artık herhangi bir programı ararken anahtar kelime kullanarak kendini üst sıralarda çıkaran sitelerle artık uğraşmayacağız.

Bu projede Serkana yardım edenler, yol gösterenler de olmuş tabi. Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Abdülkadir Yaldır‘ın da yardımıyla arama motorunu kurmuş.

Yukardaki resimde belki net olarak görünmüyor olabilir o yüzden belirtmek istedim. Adobe kelimesini arattım ve 1-2 saniyede çok sayıda sonuç çıktı. İlk çıkan sonuç “Adobe Shockwave Player (Internet Explorer, Netscape) 11.0.0.0” programının indirme linki oldu.

Şimdilik bu arama motorunun eksiklikleri var tabi. Serkanın söylediğine göre şu an itibariyle 80 bin civarında programa ulaşmak mümkün. Bu rakamı kısa bir süre içerisinde 250 bin’e ulaştırmak. Tabi Serkanın hedefleri bu projede büyük. İlerleyen aşamalarda bu aranan programların lisanslı satışını gerçekleştirmeyi düşünüyor.

Son olarak, Türkiyemizde de artık bilişim adına güzel haberler alıyoruz, almaya başladık. Hani hep haberlere konu olan bir ünvanımız vardır, Türkiyenin arama motorlarında en çok hangi kelimeyi arattırdığı vs. Genel itibariyle porgnografik içerik aramalarında lider durumunda olan ülkemizde Serkan Aslanın ve O nun gibilerin yaptığı projeler devlet tarafından desteklenirde bu kötü imajımız silinir. Başarılar Serkan.

Haber Listemize Abone Olun
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
100'lerce takipçimizin arasına katılmaya ne dersiniz? Takipçilerimiz düzenli olarak sitemizde yayımlanan tasarım, teknolojik gelişmeler ve güncel konuları düzenli olarak e postalarına alıyor.
Spamı sevmiyoruz. E posta adresiz herhangi bir şekilde satılmayacağını veya başka bir yerde paylaşılmayacağını taahhüt ederiz.

3 Comments

  1. amanhem 30/05/2008
  2. bloggErdal 30/05/2008

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir