Askerlik Tecil İşlemi Nasıl Yapılır? Askerlik Tecil İşlemlerinde Hangi Evraklar Gerekli? ÖSS’ye, LYS’ye hazırlanan askerlik tecil işlemini nasıl yapar? Detaylar yazımızda.
Askerlik her Türk erkek evladının yapması gereken vatani görevlerden bir tanesidir. Gelin görün ki bazen bu kutsal görev bizlere engel teşkil etmektedir. Ben de bu askerlik tecil işlemi ile ilgili bir yazı yazmaya karar verdim. Zira an itibariyle askerlik şubesinde 323. kısa dönem çavuş olmam ve birçok kez tecil işlemlerine şahit olmam, bunun yanı sıra şubede ki memurlarla geçen diyalogların ürünü olan bu yazıyı tüm blog alemine ve tabii ki askerlik tecil işlemleri ile uğraşmak zorunda olanlara ithaf ediyorum. 🙂
Gelelim işlemlere; askerlik tecil işlemi eğer neyi nasıl yapacağınızı biliyorsanız çok basit ve birçok arkadaşınızın anlattığı gibi uzun süren bir işlem silsilesi değildir. Evraklarınız hazır ise en fazla 2-3 saatinizi alır. Tabi buna muayene olma vs. dahil. Tabi bazı şubeler kendisi muayene işlemini yaptığı için kimi zaman bu muayene işlemleri için fazla zaman harcamanıza gerek kalmayabiliyor. Eğer İstanbul gibi büyük şehirlerde tecil işlemi yapacaksanız bu muayene süresi uzayabilir.

Şunu bilmenizde fayda var; resmi dairelere işlem için giderken yanınızda TC Kimlik numarası olan bir kimlik kartı (nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport vb. gibi) ile gitmenizde ve bu kimlik kartlarının iki tane fotokopisini götürmenizde fayda var. Lazım olduğu zaman “buyrun” demek için gerekli. Eğer yanınızda yoksa fotokopi çekmek için şubeden ayrılmak zorunda kalacaksınız. Tabi bu sizin için zaman kaybı demektir. Fotokopi işini hallettiğimizi varsayıyorum. Şubede bize lazım olacak ikinci şey vesikalık fotoğraf. Yerli veya yabancı şube olma durumuna göre vesikalık fotoğraf ihtiyacı artmakta. Siz yanınızda en az 12 tane fotoğraf götürün. Yapacağımız işlem “tecil” işlemi olduğu için yanımızda en son mezun olduğumuz okula ait bir diploma olmalı. Tabi bunun fotokopisi gerekiyor. Notere gidip aslı gibidir yazısı almanıza gerek yok. Fotokopisi ile aslını Askerlik şubesine götürdüğünüz zaman memurlar “Aslı gibidir” kaşesini basacaklardır. Ekstradan 20 TL harcamayın. Bunların yanında birde ehliyetiniz varsa fotokopisi ile birlikte askerlik şubesine gidin.
Bu işlemler yaklaşık olarak 2-3 saatinizi alacağını yukarıda belirtmiştim. Bunu 30 dk. ile 1 saat arasına düşürmek elinizde. Eğer kütüğünüzün bulunduğu yer ile işlem yaptırma istediğiniz yer arasında çok fazla bir mesafe yok ise kütüğünüzün olduğu yere giderek işlemlerinizi daha hızlı yapabilirsiniz. Bunu bir örnek ile açıklayalım; Siz Tokatlısınız ve İstanbul’daki bir askerlik şubesinde tecil işleminizi yapmak istiyorsunuz. Bu durumda işlem yaptırmak istediğiniz İstanbul şubesi Tokat’taki şubemize faks çekerek sizin İstanbul şubesinde işlem yaptırmak istediğimize dair bildirimde bulunacak ve Tokat şubesinin onayını yani faksını bekleyecektir. Faksın gelmesi şubelerdeki iş yoğunluğuna bağlı bir durum. Genellikle aynı gün içerisinde faks gelmekte. Bu süreyi kısaltmak için İstanbul’dan Tokat’a akraba ziyareti yapmanız gerekecektir. Yada acil ise İstanbul’da tecil işleminizi yaptırmak diğer seçeneğiniz olacaktır.
Özetlersek tecil için gerekli belgeler
-
En son mezun olduğunuz okulun diploma aslı ve fotokopisi
-
12 adet vesikalık resim (son altı ayda çekilmiş olmalı)
-
Varsa sürücü belgeniz
-
TC kimlik numarasının olduğu, kimlik üzerindeki resmin size benzediği ve yıpranmamış bir nüfus cüzdanı (resme benzemiyorsanız kimliğinizi değiştirin, yoksa işleminiz yapılmayabilir)
ÖSS’ye girecekler ne yapmalı?
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki doğum yılınız ile içinde bulunduğunuz yılın farkı 20 ise askerlik çağına gelmişsiniz demektir. Askerlik işlemleri için 20 yaşına girmeniz yeterli, yani doğum tarihinizi beklemezler. Örneğin 06/07/1988 doğumlu bir yükümlü 01 Ocak 2008 tarihi itibariyle askerlik işlemi yaptırabilir. Bu konuda dikkatli olun. Askerlik çağına girdiğiniz yıl ÖSS’ye giriyor olmanız askerlik şubesi açısından bir önem arz etmiyor. Bu nedenle durumunuzu belirtir bir dilekçe ile size en yakın askerlik şubesine durumunuzu belirtmeniz gerekiyor. Aksi halde ÖSS’ye giremeden asker yolcusu olursunuz. Sonra ÖSS’ye kışlada girmek zorunda kalabilirsiniz.
Üniversiteyi yeni kazandım veya okuyorum, ne yapmalıyım?
Üniversiteyi yeni kazandıysanız ve askerlik şubesinden herhangi bir tebligat yapılmadıysa hiçbir şey yapmanıza gerek yok. Bundan sonra siz okulunuzu bitirene kadar tecil işlemlerinizi her yıl öğrenci işleri halledecektir. Fakat bunun bir sınırı var. Örgün öğretimde ki bir öğrenci en fazla 7 yıl öğrenci olarak kalabilmekte. Bu süre aşımında öğrenciliğiniz düşüyor ve size askerlik çağrısı yapılıyor. Üniversite sonrasında yüksek lisans yaparsanız yüksek lisans yaptığınız okulun öğrenci işleri tarafından tecil işlemleriniz yapılmakta. Bunun süresi ise 3 yıl ile sınırlı.
————— Güncelleme—————-
30.03.2010 tarihi itibari ile bu sayfaya yazılan soruların bazıları cevaplandırılmayacaktır. Nedenine gelince;
- Gereksiz kişilerin kişisel hakaretlerde bulunmaları. Ben bu yazıyı bilgilendirme amaçlı yazmış olmama rağmen küfrü hak etmediğimi düşünüyorum.
- Aynı soruların cevaplandırılmış olmasına rağmen tekrar tekrar sorulması.
- Yorum yazarken Türkçe yazım kurallarına riayet edilmemiş olması.
Bu ve buna benzer sebeplerden dolayı hiç sorulmamış sorular olursa CEVAPlandırılacaktır.

merhabalar ben aöl son sınıf öğrencisyim askerliği tecil ettirebilir miyim? yardımcı olursanız çok sevinirim kardeşlerim
Merhabalar benim öğrenmek istediğim şey sağlık raporu için kontrolü gittiğimiz zaman askerlik şubesimi yapıyor.Yoksa sağlık ocağından filan sağlık raporu alsak ve askerlik şubesine götürsek kabul askerlik şubesi kabul edermi bunu öğrenmek istiyorum şimdiden saolun
Admin bey merhaba bu konu ile alakalı yardımlarınız için herkez adına öncelikle teşekkür ederim size
benim ev duurmundan dolayı gitmemem gerek maddi olarak gidemiyorum
öncelikle 03.02.1989 nüfus cüzdanımda yazan askerliktir
ben aöf 1. sınıf öğrencisiyim ve bu snede 2. senem 6 dersten 4ünü vermem gerekiyordu 3ünü verdim hukukve mat ikiside 2 doğru daha olsa geçecektim
benim alıyacağınız tecili ertelettirmem gerek ne yapabilirim
lise mezunu die gidip tecil varmış 1 -3 yıl arası öncelikle 2005 lise mezunuyum bu haktan yararlanabilecekmiyim eğer yararlanabilyorsam aöf kaydımı sildirip yeniden össye girmemmi gerekecek
yardımlarınız için şimdiden teşekkürü bir borç bilriim.
3 günlük süreç içerisinde ankarada olacağım için netten uzak kalıcam inş. bir cevap vermiş olursunuz
Merhaba 1989 doğumluyum lise 4 sene teknik lise okudum ancak altdan dersim olduğu için ancak bu yıl bitirebildim sınavı .
geçen sene bana gelmesi gereken muayene kağıdı gelmedi büyük ihtimal o sıralar hala lise öğrencisi görünyor olmamdan dolayı gelmedi 🙂
askerlik şubesine gidip okuldan aldığım öğrenci olduğuma dair bir belge almıştım onu memura sordum tecil ettirmek istiyorum dedim oda bana o kağıdı dilekçe yazarak askerlik şubene postala dedi .
bende öyle yaptım . normalde bu sene 89/2 gitmem gerekiyor ancak tecilli olduğum için gitmedim .. şimdi ben elimde lise diplomamda var askerlikten ses sedada yok anlamış değilim tekrar tecil ettirmek istiyorum bu işlemleri askeriyeye gidip nasıl halledebilirim . tecil hakkım tekrardan varmıdır . bu onularda bilgisizim yardımcı olursanız çoks evinirimn 🙂
Slm benim doğum günüm 31.12.1989 meslek yüksek okulundan bu yaz mezun oldumda benim zamanımdakiler gitti sanırım hepsi acaba beni ne zaman giderim şubatta falan mı? Bide hem açık öğretim okuyup hemde askerlik yapabiliyoruzmu önceden öyle birşey varmış şimdide varmı acaba? Şimdiden teşekkürler.
Ben askerliği 2 yıl tecil ettirmek için şubeye gidicektim fakat sağlık muayenesi istemezler sanıyodum(Sonuçta 2 yıl sonra gidicem)Burayı okuduktan sonra öğrendim istediklerini.Benim sorum şu muayeneyi şubedemi yapıyolar yoksa ben sağlık ocağından alsamda olurmu,bide muayene nasıl oluyor sadece donla filan kalıyomuşuz doğrumudur öyle ise çok kötü ya :))
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
bilgileriniz için çok teşekkür ederim yalnız ben açık öğretim öğrencisiyim ve 2 yıl üst süte kaldım. şimdi askerlik şubesine gidip 1 yıl daha tecil ettirip öss ye girme hakkım var mı? bunu öğrensem herşey çözülecek benim için. şimdiden çok teşekkür ederim
Salih bey,
2 yıl üst üste açık öğretimde kaldığınız takdir de öğrenciliğiniz sona eriyor. Bu durumda ise teciliniz bozulur. Yeniden tecil ettirme hakkınızın olup olmadığını öğrenmek için herhangi bir askerlik şubesini telefonla arayarak sorabilirsiniz. Tavsiyem bağlı olduğunuz askerlik şubesini arayın. Hem dosyanıza bakarlar hem de size en doğru bilgiyi “kendi şubeniz” verir.
Volkan bey,
Sizin durumunuz biraz karışık, yurt dışında olmanız nedeni ile askerlik tecilinizi konsolosluklar aracılığı ile yapabilirsiniz. Konsolosluklar da yurt dışında Türkiye Cumhuriyetinin Askerlik şubesi sayılır. 2000 yılında eğitiminize başlamışsınız ve kanunlara göre 7 yıllık öğrencilik hakkınız dolmuş. Bu durumda tecil ettirme hakkınız yok. Fakat yurt dışında eğitim almış olmanız durumu değiştirebilir. Bu konu ile ilgili doğru bilgiyi konsolosluklardan alabilirsiniz.
kenan bey;
aradığınız soruların cevabını bulabildiyseniz ne mutlu bize.
Sorunuzun cevabına gelince:
Yorumları okuduğunuzda 2 yıl üst üste kalan birinin okuldan kayıdının silindiğini söyledik-bu durum açık öğretim için geçerli-
öğrgün öğretimde ise kayıt silinme diye bir şey olmadığı için teciliniz devam eder. Ta ki hakkınız olan 7 yıllık öğrencilik süreniz dolana kadar. Sonrasında ise ağzınızla kuş tutsanız bile askerlik teciliniz yapılmaz.
Sorunuzun ikinci kısmına gelince, hiçbir askerlilk şubesi şubeye kendi ayakları ile gelen birini yaka paça askere almaz. Varsa herhangi bir durum hatırlatılır ve yapması gereken işlemler için şu tarihe kadar işlemlerini yaptırman gerek yoksa şu şu şekilde cezası vardır diye uyarırlar.
ben 83 doğumluyum ve açıköğretim fakültesi iktisat 3. sınıf öğrencisiyim bu yıl ikinci kez sınıfta kaldım.tecilim bozuluyor mu? eğer bozuluyorsa yeniden tecil ettirebilir miyim? vereceğiniz bilgiler için teşekkr ederim şimdiden…
merhabalar,
benim de sanirim onumde ciddi askerlik problemlerim var, bana herhalgi bir fikir vererek yardimci olabilirseniz sevinirim.
82 dogumluyum ve 2000 yilinda universite egitimime basladim. daha sonra yurtdisina bursla geldim ve burstan sonra Turkiyedeki okuluma donmedim.
dokuzuncu yilimdayim.
ve okula donmek icin basvurdum, harci yatirdik, dersleri sectik (bunu ailem gerceklestirdi cunku su anda yurtdisindayim)
ancak daha sonra 7 yillik ogrenim hakkimdan bahsedildi bana ve ogrenci belgemi vermediler.
benim de ulkeye donusum buna bagli, yani tecil ettirilip ettirilmedigimi bilmiyorum.
Universiteden edilmediysem tecil, acaba ben bu islemleri gerceklestirebilir miyim?
Turkiye’ye donmemde bir sorun olur mu?
Askere cagirilip cagirilmadigim hakkinda hicbir fikrim yok.
Bu arada cift vatandasligim var, bunun bi faydasi olur mu?
Lutfen bana yardimci olabilirseniz bir bilginiz var ise bu konuda tesekkurlerimi sunarim
Selamlar
merhaba. öncelikle gerçekten çok teşekkür ederim 2 haftadır aradığım bi çok sorunun cevabını sayenizde buldum.
kafama takılan bir sorun var cevaplarsanız sevinirim.
bende 21 yaşındayım 4 yıllık iktisat okuyorum ancak 2 yıl üst üste kaldım ve yeniden öss ye girmek istiyorum. bunun için askerlik şubeme gidip nasıl bir dilekçe vermem gerekiyor. oraya gidince yaka paça almasınlar askere. bu konu hakkında bilgi verirseniz çok sevinirim.
admin bey gerçekten çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgilerden dolayı.yani 29 yaşıma kadar askerliğimi tecil ettirebilirim özet olarak anladığım kadarıyla.bir dilekçe falan yazmam gereklimi yada en yukarıda saydığınız listeden başka bişi vermem gereklimi askerlik şubesin.herşey için çok sağolun
bora;
2009 yılında mezun olduğun için sana askerlik çağrısı yapılacaktır. Veya yapılmıştır ama okula kayıt olurken vermiş olduğun adres ile şu an bulunduğun adres aynı olmadığı için “Bağlı bulunduğun askerlik şubesi” sana söz konusu muayene bildirimini yapamamış olabilir. Tavsiyem kasımın son iş gününe kadar en yakın askerlik şubesine uğrayıp, eğer tecil ettirmek istiyorsan tecil ettirmek istediğini söyleyebilirsin, askerlik işlemlerini başlatmalısın. 2010 yılında ÖSS’ye girip açık öğretim yazmana gerek yok, zaten buna izin vermezler. Çünkü örgün öğretimden mezun olduktan sonra ikinci bir üniversitede okuma bahanesi ile tecil yapamıyorsun. Eğer 2008 yılında, yani son sınıfta iken açık öğretime kayıt yaptırmış olsaydın öğrenciliğin açık öğretimden devam edecekti ve otomatik olarak öğrencilikten dolayı tecilli durumda olacaktın. Fakat bunun yaş sınırı var elbet. 29 yaşına kadar 4 yıllık bir üniversitede okuma hakkın var. Sonrasında ise tecilin sona eriyor ve seni asker ocağına alıyorlar.
Eğer açık öğretim okumak istiyorsan ÖSS’ye girmene gerek yok. Açık öğretimde 4 yıllık örgün öğretim mezunları ÖSS’ye girmeden “ikinci üniversite” seçeneği ile kayıt yaptırabiliyor. Eğer bu konu ilgini çekiyorsa buraya bakabilirsin.
Sayın Admin,
ağustos 83 doğumluyum
2001 de üniversiteye girdim
2009 mayıs ayında mezun oldum.yani hazırlık+7 yıl da
askerliğimi kaç yaşıma kadar tecil ettirebilirim.
2010 yılında öss ye girip bir açıköğretim bölümüne girsem askerliğim tecil olurmu?
bu soruları cevaplarsanız çok teşekkür ederim
Saygılarımla
Bora
abı allah razı olsun kıme sorsam bılmıyor kafamdakı tek sorunu hallettın tesekkurler
uğur;
2 yıl üst üste sınıfta kaldığın zaman öğrencilik durumun kalkıyor. Bu durumda yeniden ÖSS ye girmek için askerlik şubesine giderek durumunu bildirmende fayda var. Aksi halde muayene kaçağı durumuna düşersin. Muayene kaçağı olmak ÖSS’ye girmende herhangi bir sorun oluşturmaz asıl olan Muayene yaptırdıktan sonra askere gitmemek.
cihan;
yaş itibari ile henüz askerlik çağında değilsin. Büyük ihtimal sana muayene ile ilgili bir bildirim gelmemiştir. Bu durumda isen muayene yaptırmana gerek yok. Ayrıca muayene yaptırmak için gitsen bile açık öğretimi kazandığını söylemen yeterli olacaktır. Bildiğim kadarı ile açık öğretime kayıt olurken “askerlik durum belgesi” isteyeceklerdir. Bu belgeyi almak için askerlik şubesine gittiğin zaman şubede bulunan memurlar sana yardımcı olacaktır.
merhaba
21 yaşındayım ve acıkogretımde okuyorum.sınıfta kalma ıhtımalım oldugunu dusunuyorum ve 2 sene ust uste kalacagım ıcın unıversıteyle ılısıgım kesılecek.tekrar öss sınavlarına gırmek ıstesem tecil ettirmem mumkun mu..
selamın aleyküm ben08/09/1990 dogumlyum bu sene 4 yıllık açıköğretim iktisat fakultesini kazandım muayene olmam gerek mı yoksa okul kendı halledıyomu bu ıslerı
Tahir;
Açık lise öğrencisi isen hiç bir şey yapmana gerek yok. Fakat en kısa sürede açıktan liseyi bitirmeye bak. Askerlik şubesine giderek durumunu belirtmen yeterli. Bunun için ise; il/ilçe halk eğitim müdürlüklerinden alacağın öğrenci belgen ile birlikte tecil hakkını kullanmak istediğini belirtmen yeterli olacaktır.
Reha;
Bu tür bir dilekçeyi en kısa sürede sitemizde yayınlamaya çalışacağım.
83 doğumluyum we açıköğretim fak. iktisat 3. sınıftayım bu sene 2,kez 3, sınıfta kaldım tecilim iptal oluyomu bunu öğrenmek istiorum? bide tecilim iptal oluyorsa yenıden tecil yaptırabilirmiiyim kayıt yenileyerek? şimdiden vereceğiniz bilgiler için teşkkür ederim
benim okulum mayıs30 2009 da bitti önlisans ancak 86 lıyım acaba lisansımı tamamlamam için aöf ye 10 ayda kayıt yaptırmam gerekiyor tecil işlemi yaptırmalımıyım
merhaba
öss ye girmek isteyenler için bir dilekçe örneği koyarsanız sevinirim..
merhabalar.. ben 1987 doğumluyum tecilim 31 ekim itibariyle bitecek..fakat bedelli askerlik yapmayı planlıorum yurt dışında herhangi vir konsolosluktan tecil yaptırmam gerekiyor..konsolosluktan yaptıgım tecil tarihi 31 ekimi geçerse bir sorun yaratırmı kaçak olarak görünürmüyüm tecil edilirmiyim? bu konu hakkında askerlik şubesine danıştım we bana başka bi yol gösterdiler….muayeneye girdikten sonra yurt dışına çıkıp tecil ettirebilirsin dediler fakat muayeneye girdikten sonra yurt dışına çıkabilirmiyim bilmiyorum we askerlik kararı alındıktan sonra tecil olunurmu? yardım ederseniz çok sevinirim zira fazla vaktim kalmadı..
ben açık lise öğrencisiyim bir şekilde tecil edebilir miyim?
Ahmet;
Askeriye açısından sorun teşkil etmeyecek durumda isen bir sorun çıkmayacaktır, tek şart AÖF’ler için tecilde yaş sınırı 29 ve öğreni olarak azami 8 yıl hakkın var, bu süreleri aştığın zaman her türlü sorun olacaktır. Tecil edememe veya öğrencilikten men edilme gibi.
okan;
tecil işlemlerinin birbirinden hiçbir farkı yok,
ana kural şu; doğum yılın+19=Senin muayene olman gereken yıl. 20 yaşın içinde, tecilin yoksa asker olman gereken yıl anlamına geliyor. Şimdi senin yapcakların şu;
1- Kütügünün olduğu yerin hangi tertip yolladığını öğren,
2- Öğrenmiş olduğun tarihten en az 1 yıl önce muayene olman gerek,
3- Şubeye gittiğinde tecil için geçerli ber sebep belirtmen gerek.
4- Tecili boş ver, bir an önce askere git, hayata erkenden atıl, işine gücüne bak:)
dondurmak için ve kayıt için de ücret talp ediyor okul ve bunu verebilecek durumum yok ben şu anda askerlik şubesine gidip tecil ettiremezmiyim öss ye seneye girmem için ?
oguz;
2008 yılında okul tarafından tecilin yapıldığı için tekrar yeni bir tecil işlemi yapmana gerek yok,
ÖSS ye girdikten sonra yeni bir üniversiteye kayıt yaptırabilirsin, yeni kayıt yapacağın üniversite askerlik durum belgesi isteyebilir. Sorun yaşamak istemiyorsan “bence” kayıt yaptır ve okulunu “dondur” ÖSS’ye öyle gir. Kara senin.
merhabalar ben 1986 doğumluyum liseden 2006 yılında mezun oldum 2008 döneminindede 4 senelik bir bölüme yerleştim 1 sene okudum haliyle tecilim yapıldı fakat bu sene kayıt yaptırmayı düşünmüorm öss ye girip başka bir okula geçiş yapacağım tecil hakkım varmı
tek dersten 3. defa askeriye tecil işlemi yapıyormu?aöfliler için.şimdiden cvplarını9z için tşkler
aöfde 4.sıftayım.tekderseten 2. defa sınıfta kaldım.tekrar 4. sıftan kayıt yaptırdığımda sskeriye tecil edermi_aöf acısından sorun yok. tsk acısından olurmu?
merabalar çncelkle hocam benim sorum şu bu geçen yıl lieden mezun oldum 16.07.1990 doğumluyum şuana kadarda muane falan kağıtta gelmedi tamda bilmiyorum bu işleri şimdi direk şubeye gitsem ehemen tecil ediyolrmı acaba bilaz daha anlatsan olayı 90lar için:)
Taner;
Öncelikle bize olan güveniniz için teşikkür ederim. Bildiklerimizi paylaşmaya çalışıyoruz, hepsi bu.
1987 doğumlu biri normalde 2007 yılında asker ılması gerekiyor. Arkadayınız öğrencilik mazeretinden dolayı tecilli durumda olduğu için askerlik hizmetine alınmamış.2005-2008 yıllarına 3 yıllık öğrencilik döneminde okulun öğrenci işleri tecil işlemini otomatuik yapmış, 2008 yılından sonra ise 1 yıl öğrencilik hakkı-dolayısıyla tecil hakkı- dondurulmuş. Okula tğkrar kayıt yapılmadığı için doğal olarak öğrekcilik düşer ve askere sevk işlemleri başlar. Normal şartlarda askerlik işlemleri ile ilgili bildirim gelmese bile vatandaşın kendisi ile ilgili işlemlerini takip etmesi gerekiyor.
Tavsiyem, askerlik şubesine gitsin ve tecil ettirmek istediğini, yarım kalan eğitimini tamamlamak istediğini söylesin. Tecil işlemi yapılacaktır.
yasin;
senin tecil işlemlerin okulun öğrenci işleri tarafından yapılacaktır.
Bahadır;
Okuldan mezun olduktan hemen sonra askere gidebilmen için haziran ayının son iş gününe kadar askerlik şubesine dilekçe ile erken sevk başvurusu yapman gerekiyor. Erken sevk başvurusu yapmak için de öncelikle mezun olman gerek. Haziran ayı içinde mezun olabilirsen yazımızda yer alan evraklarla en yakın askerlik şubesine gitmen yeterli olacaktır. Dilekçen kabul edilirse 2010 Ağustos celbinde asker olursun. Aksi halde Aralık celbini bekleyeceksin.
Koray;
Liseden mezun olanların tecil hakkı var, ama sebep belirtmen gerekiyor. Senin için en uygun mazeret ” ÖSS” olacaktır.
Murat Abi;
Okulluarın öğrenci işlerinin üstüne düşen vazifeyi hakkıyla yerine getirdiklerini genel anlamda söyleyebiliriz. Şu ana kadar ben askerlikle ilgili “öğrenci işlerinden kaynaklanan” bir olayla karşılaşmadım. Tabi bu karşılaşmayacağımız anlamına gelmez. Verdiğiniz bilgi için ayrıca teşekkür ederim.
Ali Ecevit;
Açık öğretimde okuduğun için herhangi bir işlem yapmana gerek yok, zaten işlem yapmak için askerlik şubesine gitsen bile işlemlerini yaptırmana gerek olmadığını söyleyip geri yollayacaklardır. Çünkü öğrenciye herhangi bir işlem yapılmıyor.
İçin bu konuda rahat olsun.
slm 1990 dogumluyum 2 yıl unıversıteye kayıt oldum okul otomatık ılarak kendı tecıl ettırırmı
Selamlar
İnternette bulduğum en güvenli kaynak buu oldu o yuzden tesekkurler öncelikle.
Sorum bi arkadasımla ilgili.
1987 doğumlu ve 2005-2008 arası bi vakıf üniversitesinde okudu. daha sonra ücreti ödeyemediği için dondurmak zorunda kaldı ve haziran 2009 da ünv askerliğe okulla ilişiğinin kesildiğini belirtmiş yani kaydını almış.
fakat bu haberi arkadasım agustosta öğrenmiş.
şimdi 2010 öss ye girmek istiyor.
yani durumu gayet net.
hiç bi kagıt gelmedi. üniversiteye kayıt sırasında ya da daha öncesinde bir problem cıkar mı?
cevap için simdiden tesekkurler.
MErhaba..Ben uni son siniftayim.uzatmali yilima baslayacam bu sene..BIr yil sonra uni bitince hemen askere gitmek istiyorum vakit kaybetmeden..Ama islemler nedir nasildir hic bilemiyorum. ole ha diyince askere alinabiliyomuyuz..yoksa beklemek zorunda mi kalacam..cok kisiye sordum cevap alamadim..yardimci olursaniz cok sevinecem..simdiden tesekkurler…saygilar
merhaba
bn 90 doğumluyum liseden mezun oldum tecil edebilirmiyim askerliği edebilirsemde nasıl edicem………..
Fuat;
Bence askerlik işlemlerinde okulların öğrenci işlerine fazla itibar etmeyin. Kendi söküğünüzü kendiniz dikmeniz menfaatiniz icabı olacaktır.
Soruna gelince;
2 yıllık okuduğunu yazmışsın ama kaç yıldır okuduğunu ve açıköğretim mi yoksa örgün eğitim mi olduğunu yazmamışsın. Örgün eğitim ve 2. yılında olduğunu varsayarsak; 2009 yılı içinde okuldan kaydını sildirirsen, iki ay içinde askerlik şubene müracat ettiğin taktirde 2012 yılında yerli askerlik şubenin celp dönemi ne ise o dönem askere alınırsın.
Merhaba.. 1990 Mart 13 doğumluyum. Üniversite 2. sınıfa geçtim. Geçenlerde yoklamam gelmiş. Tecil için hergangi bir işlem gerçekleştirmem gerekiyor mu acaba ? Teşekkürler..
Not : Açık öğretim okuyorum.
Fuat;
ilk tecil işlemini okul yaptığı için sana askerlikle ilgili kağıt gelene kadar askerlik şubesine tecil işlemleri için gitmene gerek yok. Söz konusu kağıt geldikten sonra ise 2 yıllık tecilini kullanabilirsin.
slm ben 89 doğumluyum nisan ayı 2 senelık üniv.okuyordum ama bu sene kayıt yaptıramıyacam askere gıtmeyı ıstemıyorum 2 senelıkk tecıl hakkımı kullanabılırmıyım bılgılendırırsenız tşk ederımmm
ferdi,
soru sanırım yanlış, yoklama veya muayene diyecektin 🙂
2009 yılı içerirsinde aralık ayı hariç istediğin zaman muayene olabilirsin. Yalnız şunu unutma; her askerlik şubesinin toplu muayene tarihleri-dönemleri farklı olduğu için sana en yakın askerlik şubesinin muayene dönemini öğrenmende fayda var.
serdar,
anonslara bakma sen, git okul kayıt işlemlerini yaptır, öğrenci işleri tecil işlemlerini senin adına yapsın. 🙂
ismail bey,
aöf 4 sınıfta iseniz zaten teciliniz var demektir, AÖF ler için azami eğitim süresi 7 yıl-29 yaş ile sınırlı. Bu bakımdan söz konusu iki sınırdan birini geçtiyseniz tecil hakkınız kalmamıştır.
merhaba ilker,
ilk yoklaman geldiğine göre muayeneye gitmende fayda var. Genel sağlık muayenesi olduktan sonra tecli hakkımı kullanmak istiyorum dersin ve açıktan liseni okumaya devam edebilirsin. Ama yunu unutmu, askerdeyken de okul sınavlarına girebiliyorsun, okula devam ediyor olman komutanların hoşuna gidecektir.
Aleyküm Selam,
Öncelikli tecir deye birşey yok 🙂 Tecil var. Sanırım yazarken yanlış tuşlara basmış olmalısın.
1990 doğumlusun ve askere gitme zamanın aslında gelmiş, fakat senin öğrencilik gibi bir mazeretin olduğu için tecil işlemlerini okulunun yapmasını beklemende herhangi bir sakınca yok, ama içim rahat etsin diyorsan en yakın askerlik şubesine uğrayıp detaylı bilgi sahibi olibilirsin.
1990 lıların son tecil günü nezamn ?
merhaba ben 1990 doğumluyum bu sene üniversiteye yerleştim ama halen kayıtlar başlamadığı için kayıt yaptırmadım bir kaç güne başlıycak ve ben yaptırıcam öğrenmek istediğime gelince bir hafta önce 1990 doğumluların askerlik şubelerine gitmeleri gerektiğini anons ettiler kayıt olduktan sonra gitmem gerekiyor mu? yardımlarınız için şimdiden teşekkürler
iyi günler aöf 4. sınıf öğrencisiyim bu 2. yılım askerlik yoklamam gelmiş tekrar tecil ettirebilirmiyim? ve tekrar öss ye girmek istiyorum ama kayıda daha çok var napmam gerekli cevaplayabilirseniz sevinirim..
Merhabalar..
Benim durumum şöyle 90 doğumluyum ve ilk yoklamam geldi
ama şöyle bi durum var eylül 10 da lise açıköğretime kayıt yaptırıcam
bu durumda askerliğimi tecil ettirebilme şansım varmıdır. yada askerlik açıköğretime girmeme engel olurmu…
Cevaplandırırsanız çok memnun olurum
S.a Hocam.
Ben istanbul da yaşiyorum ve 17/11/1990 doğumluyum bu sene liseyi bitirip öss ye girdim ve 2 yıllık MYO kazandım.
Bu mesajı Yazmadan Hemen Önce Haberim Oldu Memleketim olan ORDU daki köyümün muhtarligina askerlik kagidim gelmiş.
ve şu aralar 4 gün sonra üniversiteye gidip kayıt işlerim var yani kısaca ne yapmalıyım tecirmi ettirmeliyim ordu ya gelen kagidimi almam mı lazım ne gibi işlemler var
Şimdiden Teşekkürler. Hemen tecir ettirmemmi lazım ?
saolasın gerek yok okul tecil ettirsin okadar işin arasında bide o çıktı başıma 🙂 bbide onla uraşmayayım okulum biter askerlik yapılır 🙂
Sinan;
Tecil süreleri 2 yıldır, Lise mezunu iseniz ve üniversiteye yerleşemediyseniz 20 yaşınıza geldiğiniz zaman muayene için size çağrı gelecektir. Bu çağrı ile birlikte muayene-sevk-askerlik döneminiz başlamış olacaktır.
selam ben askerliğimi tecil etmiştim ama kaç yıl tecil ettiklerini bilmiyorum. lise mezunuyum.ilk tecili 5 yıl yapıyorlarmış doğrumu
admin çok teşekkürler
abdurrahman;
bu tamamen sana bağlı. İstersen gidip mayeneni ol ve tecil ettir, istersen okula git kayıt yaptır, tecilini okul yapsın. İçim rahat etsin diyorsan git muayene ol. 🙂
kaan;
2005 yılında tecilin bitmiş durumda ve anladığım kadarı ile muayene de olmamışsın. Bu durumda sen ilk önce muayene kaçağı durumundasın. ÖSS’ye girip 4 yıllık bir fakülte kazanmandan dolayı tecil yaptırma durumun var. Tecil için gerekli evrakları ve ÖSS sonuç belgeni de yanında bulundurarak sana en yakın askerlik şubesine uğramanda fayda var.
2005-2009 yılı arasındaki dönemde neden askerlik şubesine uğramadığını soracaklardır. Geçerli bir sebep belirtmen gerekebilir.
oğuz;
1989 doğumlu olmandan dolay 2009 yılında askerlik çağına girmiş bulunuyorsun. Fakat ÖSS gibi bir mazeretin olduğu için ve nufusunun bağlı olduğu yerle haberleşme konusunda eksiklik olduğu için muayene olamamışsın. Açık öğretim kamu yönetimini kazandığın için öğrenciliğin devam eder. Bunun için en yakın askerlik şubesine giderek askerlik tecil işlemini yaptırabilirsin. Tecil işlemlerini yaptırmak için yazım da belirtmiş olduğum evraklarla birlikte en yakın askerlik şubesine uğra. Yanında ÖSS sonuç belgen veya internet çıktısı olsun.
Başarılar.
20 ağustos 1990 doğumluyum we bu sene ösym tarafından yerleştirildim muayene kağımın çıktığını söylüyorlar acaba ne yapmalıyım tecil ettirmek için bir şeyler yapmama gerekiyormu ? Şimdiden teşekkürler
sakın;
hem yoklama hem muayene kaçağı diye birşey yoktur. İkisi de aynı şeydir. Askere gitmek için ilk önce muayene olman gerekli. yanlış hatırlamıyorsam “süresi içerisinde muayene işlemlerini geçerli bir mazeret belirtmeksizin aksatanların askerlik tecil işlemlerinden feragat(vazgeçmiş olmak) etmiş kabul edilir” diye bir ibare vardı.
Ayrıca eğer askere gitmene engel teşkil edecek herhangi bir mazeretin yoksa tecil işlemin yapılmayabilir. Açık lise veya üniversite-açık öğretime kayıtlı değilsen tecil işlemin yapılmayabilir.
mustafa;
1990 doğumlu olmandan dolayı şuan için okula kayıt olurken ” bana askerlikle ilgili herhangi bir belge gelmedi” demen yeterli olur. Ayrıca işi garantiye almak istiyorsan askerlik şubesine git ve “tecil hakkımı kullanmak istiyorum” diye belirtirsin. Askerlik şubesine giderken de yanında Öss Sonuç belgeni (gelmediyse internet çıktısı) götür. 12 vesikalık fotoğraf, lise diplomanı ve fotokopisini de götür.
Samuel;
Tecil için öncelikle muayene olmanız gerekiyor. Muayene sırasında tecil isteyip istemediğiniz sorulacaktır. Şubeye giderken yanınızda diplomanızın veya mezuniyet belgenizin aslını ve fotokopisini, varsa ehliyetinizi götürmeniz gerekiyor. Ayrıca yanınızda 12 adet vesikalık fotoğraf bulundurun. Lazım olacaktır.
murat karagüzel;
öncelikle 2008 yılında teciliniz bittiyse yoklama kaçağı olma durumunuz var. Bu durumda iseniz ilk önce muayene olmanız gerekiyor. Sonrasında ise tecil istediğinizi muayene işlemlerinizi yaptırırken bildirin. Yeni kazanmış olduğunuz üniversite açık öğretim değil ise ve yaş sınırına takılmaz iseniz teciliniz yüksek bir ihtimal ile onaylanacaktır. Öğrenci olarak tecilli kalabileceğiniz yaş sınırı 29 olduğunu hatırlatmak isterim. Konu ile ilgili detaylı bilgi için en yakın askerlik şubesi/dairesine uğramanızda fayda var.
hocam 12 09 1989 dogumluyum hem yoklama kacagıyım hemde muayne kacagıyım tecıl yapmak ıstıyorum acaba olabılırmıyım
Ben Öss 2009 a girdim ve 4 yıllık bi fakülteye yerleştim.90 doğumluyum ve yoklama kağıdım gelmiş.Okula kayıtlar daha başlamadığı için öğrenci olduğumu beyan edecek bi belge yok.Bu bi sıkıntı yaratır mı yoksa okula başladıktan sonra belgeyi götürsem olur mu ?
Slm, Ben bu sene mezun oldum yüksek okuldan ve pazartesi tecil ettirmeye gidecegim gereken evraklar nelerdir. (1988 dogumluyum)
slm 1982 doğumluyum 2008 de tecil sürem bitti o dönem öğrenciydim o dönem ilişiğim kesildi üniversiteden af dan başburu yaptım üniversiteye devam etmek istiyorum ve ayrıca busene 4 yıılık bi fakülteyi kazandım ve kayıt için askerlik durum belgesi istiyorlar böyle bi hakkım varmıdır yardımcı olursanız sevinirim şimdiden tşkler
Tekrardan merhabalar.
Aklıma hala takılan ve net cevaplarını hiç bir yerde bulamadığım bir kaç soru sormak istedim.
Yukarıda durumumla ilgili açık bilgiler vermiştim.
Denizli askerlik şubesinden aldığım bilgiye göre “Üst sınıfa geçersen öğrencilik belgeni askerlik şubene (Eskişehir) gönder tecilin devam eder” denilmişti.
Önümüzdeki sınavlarda üst sınıfa geçme olanağım yüksek, ancak sonuçlar sınavdan bir ay kadar bir süre içersinde açıklanır ve öğrencilik belgesini en erken ekim de alabilirim.
Şimdi bu durumda NET cevap bulamadığım bir kaç soru :
1- AÖF de aynı sınıfta 2 yıl üst üste kalmış olup da, üst sınıfa geçince tecilimiz devam edermi ? (Genellikle bu konunun askerlik şubelerinin insiyatifine kaldığı söylenmiş internette).
Daha açıklayıcı olmam gerekirse : 1.sınıfta 2 sene üst üste kaldım ve bu sene 1.sınıfın 3.tekrarı ve bütünlemeler ile 2.sınıfa geçme ihtimalim (1-2 ders sorumlu veya sorumsuz) yüksek. Bu durumda 2.sınıfa geçtiğim takdirde, en erken ekimde açıklanacağı için, Ekim’de öğrencilik belgemi şubeme gönderirsem, askerlik durumu ne olur_? Tecil devam eder mi etmez mi?
2- Şu an, yoklama kaçağı durumunda olduğum için, herhangi bir GBT sorgulamasında Yoklama kaçağıdır gibi bir durum söz konusu olur mu ? Anında alıp götürüp askeriyeye teslim ederler mi?
3- Şayet GBT sorgulaması ile Yoklama Kaçağı olduğum için beni alıkoyup askeriyeye teslim ederlerse, yoklamaya girebilmem için yine AÖF’den kayıt sildirmemi isteyecekler. Bu çok saçma ve tezat bir durum değil mi ?
AÖF’den kayıt sildirerek bir kaç senemi yakmak istemiyorum boşuna. Şurda tamda bütünlemeler yaklamışken günde 1-2 ünite çalışarak kaldığım 3 dersi geçmek için cebelleşiyorum.
Bu iki soru gerçekten benim için çok önemli.
1-Sınıf geçme durumunda tecilin devamlılığı ?
2- GBT de yoklama kaçağı çıkıp çıkmaması ve alıkonulmak…
Şayet bu konuda yasal dayanaklar varsa, bunları da açıklarsanız çok sevinirim.
Şimdiden değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim.
ferhat bey:
yazı gelirse zaten daha önceki anlattığım işlemleri yaparsınız,
yazı gelmediği takdir de ise; atama döneminde gerekli evrakları hazırlarken askerlilk şubesine gidersiniz ve durumunuzu izah edersiniz. Herhangi bir sorun çıkarmayacaklardır. İstediğin zaman tecil ettirebilirsin.
mrb ben 23 ağustos 1989 doğumluyum ve ankarada yasıyorum ama nufusum denizliye bağlı muhtarlığa gelip gelmediğni bilmedğim için vew öss ye hazılandığım için ne şubeye gideblip muayne olabildim.ve açık öğretim kamu yönetimini kazandım ne gibi durumdayım bilmiyorum
Merhabalar,benim bir sorunum var yardımcı olursanız çok sevinirim.
10 Kasım 1985 doğumluyum.2005’te 2 yıllık MYO bitirdim.Ailevi durumlar gereği mezun olduğum yıldan bu yana sağda solda çalışıyor,aynı zamanda da ÖSS’ye hazırlanmaya çalışıyordum.Bu yıl iyi bir biçimde hazırlanarak Elektrik Öğrt.(Eğitim süresi 4 yıl) kazandım.Öyle sanıyorum kayıt için askerlik şubesinden “üniversite okuyabilir” belgesi istenecekmiş.Acaba bu konuda bir pürüz çıkar mı? Askerlik şubesine gittiğimde “2 yıllık bitirmişsin,artık okuyamazsın” gibi bir cevapla karşılaşırmıyım?Bir de 1 yıl AÖF okumuştum.O zaman tecil edilmiş galiba ama 1 yıl sonra bıraktığım için tecil de (yanlış hatırlamıyorsam 2005’te)bitti.Yardımınız için şimdiden teşekkürler.
sevgili hocam önceki cevabınız için teşekkür ederim.
affınıza sığınarak bir sou daha sormak istiyorum. hocam ben bu sene kpss sınavına girdim puanım iyi atanmayı düşünüyorum. Hocam herhalde bu atama işlemleri sırasında askerlik ile ilgili bir belge istiyorlarmış. yani çıkış belgemi aldıktan sonra o belge gelmese ve ben gitmesem o işlemler nedeniiyle herhangi bir zamanda gidip tecil ettirebilirm demi.biraz komplo teorisi gibi oldu yazım ama k. bakmayın:)
ferhat bey;
Öncelikle eğitim fakültesini bitirmiş olmanızdan dolayı sizi tebrik etke istiyorum. 3. sınıfta iken tecil yaptırmanıza gerek yoktu aslın da. Okulunuzun öğrenci işleri bu işlerler ilgilenecekti. Ama neyse, askerlik şubesine giderek askerliğe ilk adımı bir bakıma atmış olmuşsunuz 🙂
Tecil yapıp yapmayacağınız size askerlik şubenizden gelecek yazıya bağlı. Zira ben okuldan mezun olduğumu belgeleyen “ÇIKIŞ BELGEMİ” aldıktan 10 gün sonra bağlı bulunduğum askerlik şubesi yoklamaya girmemi hatırlatan bir yazıyı adresime yollamıştı. Bu yazı gelmediyse bile durumunuzu sorgulamak için askerlik şubesine gidebilirsiniz. Gittiğinizde “Aa senin okulun bitmiş, o zaman seni askere gönderelim” demezler. Bilakis ne zaman askerlik işlemelerine başlaman gerektiğini sana detaylı bir şekilde anlatırlar.
Şayet bahsettiğim yazı gelirse;
Askerlik şubesine gidersin ve sağlık muayenesini olursun. Burada sana sorarlar, tecil yapmak istiyormusun? Cevabın evet ise; ” NEDEN?” diye soracaklardır. Sende Yüksek Lisans yapacağım veya KPSS’ye girip öğretmenlik atamalarına hazırlanacağım” dersin, olur biter. Bu aşamadan sonra tecil isteğini kabul ederlerse 2 yıllık bir tecilin daha olacaktır.
npstr;
4 Yıllık üniversite öğreniminde azami süre 7 yıl olması gerekiyor. 7 yıllık eğitim sürenizin 2009 Eylül ayında dolduğunu belirtmişsiniz. Yüksek öğrenim kanununa göre 7 yıllık normal sürede üniversite öğrenimini tamamlayamayanların okul ile ilişikleri kesiliyor. Eğer kanunda yeni bir değişiklik olmadıysa durum bu şekilde. Bu durumda siz Eylül sonu itibari ile öğrenci olmadığınız için yoklamaya girmeniz ve üniversite mezunu ol(a)madığınız için 15 aylık askerlik yapacakların ilk tertibi ile sizi askere alacaklardır. Daha ayrıntılı ve doğru bilgiyi en yakın askerlik şubesinden öğrenebilirsiniz. Zira kanunlarda ki anlık değişimleri takip etmek zor.
hocam selam.
10.11.1989 doğumluyum bu sene eğitim fak. bitirdim geçen sene yani 3. sınıfta iken tecil yaptım. bu sene yazın tecil yapmam gerekiyor mu bunun süresi ne kadardır. bilgi verirseniz sevinirim teşekkürler
ilk önce bilgilendirme için tşk ederim,benim durumum ise biraz daha karışık 4 yıllık üni. de azami ögrenim sürem eylül ayında dolmakta ve eylül ayında girecegim sınavlarda beş dersin altında ders bırakamama ihtimalim var bu durumda tecilimin bittigi tarih olan 31 ekim de yoklamaya girmem mi gerekiyor ve ögrenim affı için bekleme imkanım yok mu ?teşekkür ederim
Değerli hocam, çok kıymetli bilgileriniz için ne kadar teşekkür etsem azdır.
Sizin yazdıklarınızı okuduktan kısa süre sonra yeniden askerlik şubesine gittim. Bir arkadaşım yakında asker olacak, onun evraklarını bırakmaya gittik ve bende durumum ile ilgili net bir bilgi almak için çabaladım.Memur hanıma durum ile ilgili detaylıca açıklama yaptım.
86 doğumlu olduğumu, AÖF de 2 yıl üst üste kaldığımı, hiç bir yoklama evrakının elime ulaşmadığını, yoklamaya hiç girmediğimi, önümüzdeki günlerde bütünleme sınavlarına girerek %80 sınıf geçme ihtimalimin olduğunu…vs.
Bu durumda tecilimin devam edip etmeyeceğini sordum.
“En net bilgiyi kendi askerlik şubemden (Eskişehir) alabileceğimi” söyleyerek ekledi :
-Şayet şubenin sevk tarihine henüz zaman varsa, sınıf geçer geçmez öğrenci belgeni alıp askerlik şubene gönder, tecilin devam eder.
Şimdi bu durumda, yaklaşık 1 ay sonra, bütünleme sınavları var-sonuçları da yaklaşık 20-30 gün içinde açıklansa,tahminen eylül sonunda açıklanır-, ve bildiğim kadarı ile de, en fazla 2 ders bırakarak üst sınıfa sorumlu geçebiliyoruz. 3 dersten sınıf tekrar yaptığım için, herhangi bir dersi geçmem durumunda bile üst sınıfa geçeceğim. Bu durumda 2.sınıfa devam eden bir öğrenci olduğum için tecilimin devam edeceğini düşünüyorum.(Sanırım yanlış düşünmüyorumdur?)
Önümüzdeki günlerde, Allah’ın izniyle sınavları geçersem, durumum ile ilgili detaylı bilgileri sizlerle yeniden paylaşacağım.
Değerli bilgileriniz için hepinize sonsuz teşekkürler…
Sevgiler Saygılar…
emre,
açık lise öğrencileri de tecilli sayılıyor. Fakat durumu abartmamak gerekiyor. Senin durumun hakkında doğru bilgi vermek için açık lise mevzuatını iyi incelemek gerekiyor. Açık lise öğrencilerinin askerlik durumları hakkında ayrıntılı ve doğru bilgiye bağlı bulunduğun halk eğitim müdürlüklerinden ulaşabilirsin.
iyigunler ben açıköğretim lise okuyorum ve askerliğimi bi sure tecil ettirmek istiyorum bunu nasıl yapabilirim illa tecil ettirmek için universite okumam gerekiyomu yoksa baska sekildede tecil ettirebilirmiyim
serdar bey;
sorularınız hızlı bir şekilde cevap vermeye çalışayım;
1- AÖF ile ilişiğinizi kesmeniz sizin tecilinizin bittiği anlamına gelir. Tabi yasal olarak geçerli bir sebep göstermeniz halinde tecil hakkınız var. Ama bu geçerli sebep “çalışmam gerek” olamaz. “ÖSS” ye gireceğim derseniz “belki” geçerli bir sebep olabilir. Tabi bu sebep için yaş faktörü önemli. 30 yaşında biri “ben ÖSS’ye hazırlanıyorum, tecil yaptırmak istiyorum” diyemez. Ayrıca hiçbir şekilde askerlik şubelerinde/dairelerinde kötü muamele yapılamaz. Orada gördüğün 2-3 rütbeli asker dışında çalışanların hepsi devlet memuru. Askerlik şubelerinin de gelen yükümlüleri alıkoyma gibi bir yetkileri yok. Bu konularda için rahat olsun.
2- 2. sınıfa, herne şekilde olursa olsun, geçtiğin takdirde tecilin devam eder.
3- AÖF’lerde eğitim süresi maksimum 8 yıl olabiliyor. Bu durumda AÖF’li birinin maksimum 8 yıl tecil hakkı var.
4- Şu an AÖF’ye kayıtlı olduğun için senin için söz konusu 2 yıllık tecil süresi başlamamıştır. Eskişehir Askerlik Dairesi Başkanlığında ki memurların sana vermiş olduğu bilgiler ışında hareket etmen gerekiyor. Bahsettiğin tarihlerin başlangıcı konusunda bilgim yok. Yanlış yönlendirmek istemem.
5- Bu sorunun cevabını ben de bilmiyorum. Senin durumun gerçekten çok karışık. Bu konuda askerlik şubelerinden gerekli bilgiyi almak için uğraman gerekiyor. Aksi halde ilerleyen günlerde askerlik yüzünden sıkıntı yaşamayı istemezsin herhalde.
Tavsiyem, AÖF de devam etme imkanın yoksa, derslerden veya diğer nedenlerden dolayı, tecilini bozdur ve hemen askerliğe git. Çünkü bu askerlik bütün hayatını etkileyen bir şey. Gitmediğin takdirde bir işte sürekli olarak çalışamıyorsun. Sigorta da vs. de sorunlar yaşayacaksın. Bana sorarsan eğer, Bir an önce askere gitmen senin için en doğru olanı.
Umarım sorularının bir kısmının da olsa cevabını almışsındır.
mustafa tasci;
1989 doğumlu olduğunuz için 1 Ocak 2009 itibari ile askerlik çağına gelmiş bulunuyorsunuz. Tabi geçen yaz-yani 2008 yazında- yoklama kağıdınız gelmiş. Muayene olmuş olmanız ve tecil etmiş durumdasınız. Normal olanı bu şekilde. Tabi size yoklama kağıdı – bir şekilde – geç ulaştıysa ve üniversite kaydınızı yaptıysanız okulun öğrenci işleri askerlik tecil işlemlerinizi her dönem kayıtlardan sonra ilgili askerlik şubelerine posta ile bildiriyor.
Üniversiteyi bırakmanız halinde bıraktığınızı herhangi bir şekilde okula dilekçe ile bildirmezseniz ve kayıt yenileme yapmadığınız için okuldan kaydınızın silinmesi durumunda, devam eden teciliniz ilk kayıt dönemine kadar devam eder. Ardından sizin okula yeni dönem için ders kaydı yaptırmadığınızı ve okul ile ilişiğinizin kesildiğine dair bir yazı bağlı bulunduğunuz askerlik şubesine/dairesine bildirilir.
Bu bildirimden sonra askerlik şubeniz/daireniz size yoklama/muayene yaptırmanız gerektiğini bildiren bir yazı yollayacaktır. Bu yazı ile en yakın askerlik şubesine/dairesine giderek işlemlerinizi yaptırmanız gerekiyor.
Askere gitmeme hakkı tecil olmadığı için olmayacaktır. Fakat kaçabilirsiniz. Tabi kaçmanın cezası ağırdır. Askerliğiniz normalden biraz daha geç biteceğini unutmayınız.
Askerden kaçma : Askerlik için sağlık muayenesine girmek ve ardından sülüsü (katılacağı birliği öğrenmek) aldıktan sonra birliğine katılmamaktır.
Merhabalar, Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.
Benim durumumda bayağı karışık gözüküyor ama çevremde bilen bir insan olmadığı için maalesef kafam allak bullak ve çıkmazdayım.
Bilen bir dostumuzun yardım etmesi temennisi ile durumumu izah edeyim.
20.12.1986 doğumluyum.Kütüğüm Eskişehir’e bağlı. Sizin açıklamalarınıza göre 20 yıl sonra 1 Ocak 2006’da yoklamaya girmem gerekirdi.(Bunu bile sizden yeni örendim)
Ancak bana ne 2005,ne 2006 hiç bir zaman yoklama…vs. gelmedi.
09.10.2006 AÖF girişli gözüküyorum. Aöf sitesinde öyle gözüküyor. Fakat sizlerinde bildiği ancak benim yeni yeni öğrenmeye başladığım, iki yıl üst üste kalınması durumunda tecilin devam etmeyeceği konusu benim de başıma geldi ve şu an 1.sınıfın 3.tekrarı gözüküyor aöf büro hizmetleri sayfasında.
Ve önümüzdeki hafta 3 dersten bütünlemelere gireceğim, geçersem 2.sınıf olacağım.
Fakat bir kaç gündür koşturmaca içersinde, Eskişehir askerlik bürosunu arayarak durumum hakkında bilgi almak istedim, oradaki yetkili arkadaşlar gayet iyi bir şekilde,
“Yoklama kaçağı gözüküyorsunuz, bulunduğunuz ilin askerlik şubesine gidip 4 adet vesikalık foto,n.cüzdan fotokopisi…vs. ile başvurarak 2 sene tecil hakkımı kullanmak istiyorum deyin” dediler. Ancak Denizli’deki şubeme gittim ve AÖF den kayıt sildirip ilişiği yoktur kağıdı getirin dedi memur bayan!
Merak ettiğim bazı önemli sorular :
1- AÖF ile ilişiğimi kesip gitsem, Hadi sen hazır askersin diyip beni alırlarmı yada kötü bir muamele görürmüyüm?
2- Zaten 3 tanecik versim kaldı, bunlardan 1 tanesini versem ( bütünleme sınavı önümüzdeki hafta yapılacak) 2. sınıfa sorumlu geçerim ve bu durumda AÖF den dolayı yapılan tecilim devam edermi?
2.a- Şayet okula giriş tarihim 09.10.2006 gözüktüğüne göre, okul normal bir şekilde devam etmiş olsa 7 sene sonrasına kadar tecilimin devam etme şansı olduğunu duymuştum, tecil bitişi 09.10.2014 mü olur ?
3-Yada normal şartlar gözönüne alındığında, 2.sınıfa geçmiş olsam ve tecilim devam etse bile okul bitmeden tecilimi bozarlarmı?
4-Kötü bir ihtimal olsa bile, Eskişehir askerlik şubemin söylediğinin doğruluğuna inanarak, yoklama kaçağı durumunda olduğumu düşünerek, AÖF den kaydımı sildirsem ve, 2 yıllık tecil hakkımı kullansam, AÖF de 2.kez üst üste kaldığım hangi tarih baz alınır? ve 2 yıllık tecilim hangi tarihe kadar uzayabilir, yada şu an o iki yıllık tecil döneminin ne kadarlık süresi içersinde bulunuyor olabilirm?
5- Şayet herşey imkansız olurda, AÖF den kayıt sildirerek önümüzdeki ÖSS ye girsem (yaklaşık 1 sene var daha öss ye, o zamana kadar tecilim devam edermi onu bile bilmiyorum) ve yeniden farklı bir AÖF bölümüne kayıt yaptırsam, Askeriye bana Okuldan dolayı yeni bir tecil hakkı gerçekten tanıyormu? Yaş daha 29 olmadı…
NOT : Burdaki tüm amacım, maddi imkansızlıklar ve ailevi sorunlar nedeniyle şu an askere gitmemin herşeyi allak bullak edeceğinden dolayı.
Şayet herşey yolunda gider de, okulumu bitirinceye kadar askeriye ile bir ilişiğim olmazsa, Allah’în izniyle kısa dönem asteğmenlik veya Uzun dönem maaşlı asteğmenlik yapmayı planlıyorum. Şartlar elverirse orda kalmayı bile planlıyorum. Amacım askerden kaçabildiğince kaçabilmek değil !!!!! Üniversite diplomamı alarak Allah nasip ederse uzun veya kısa dönem asteğmen olabilmek.
Şimdiden vereceğiniz değerli cevaplar için çok teşekkür ederim.
Saygılar ve Sevgiler…
Merhaba,Ben 1989 doğumluyum ve geçen yaz askerlik yoklama kağıdım geldi.Üniversite’de(Fen-Edebiyat Fakültesi-4 yıllık-)okuduğum için askerliğimi tecil ettirdim.Fakat;Üniversiteyi bırakmayı düşünüyorum.Hemen askerliğe çağrılmaktan da korkuyorum.Acaba;Üniversiteyi bıraktığımda askerliğe çağrılır mıyım? Ne zamana kadar askere gitmeme hakım var?(1 yıl okulu dondurdum.Ve 3.sınıftayım) Yardımcı olursanız çok sevinirim. Zaman ayırdığınız için şimdiden teşekkür ederim.
şimdi bu yıl bizim muayne yılımız ben bir an önce gitmek istiyordum zaten:D benim muaynemi yaptırmam için ne yapmam gerek yoklama kağıdı gelmezse ne yapabilirim?
aykut,
senin durumun biraz karışık, 2 yıllık bir üniversite kazandığın için ve kayıt yaptırdığın için öğrenci işleri senin tecilini yaptırmıştır. Bu arada 1990 doğumlu olduğun için askerlik çağında değilsin. Senin askere gitme dönemin 2010 yılı 1 Ocak itibari ile başlıyor. Tabi bu tarihlerden 3-4 ay önce Askerlik Şubesine uğrayıp muayene işlemlerini yaptırman gerek.
Okula hiç gitmediğin için senin öğrenciliğin 2009 yılının 2. döneminde zaten düşmüş bulunuyor. Bu durumda sen artık öğrenci değilsin. Öğrenci işleri kayıtlı öğrencilerin öğrenci olduklarına dair durum belgelerini her dönem kayıtlar bittikten sonra askerlik şubesine bildirmektedir.
Taviseyem; En kısa sürede sana en yakın askerlik şubesine git ve işlemlerini başlat. Yoksa başın derde girer. Askerlikteyken senden küçüklerin sana devrecilik yapmasını istemiyorsan bir an önce git gel.
merhabalar ben 1990 doğumluyum 2008 eylülde 2yıllık bir üniversiteye kayıt yaptırdım fakat hiç gitmedim kaydımıda yenilemedim vede sildirmedim bu durumda benim askerliğim tecil olmuşmudur?
Teşekkürler dostum ara sıra yazını açıp okuyorum bu aralar tecil işlemi yapacağımda çok güzel bir yazıyla belirtmişsin istanbulda oturuyorum ama kütüğüm burada inşallah işlemlerimi fazla zaman harcamadan bitirebilirim.
Gerçekten çok teşekkür ederim.Ayrıca bir şey daha belirtmek istiyorum dün Emekli Uzman Çavuş bir tanıdığıma durumumu izah ettim mezuniyet yılımı sordu ben 2008 yılı mezunuyum 1 beklemeli eğitim gördüm sana askeriyeden kağıt gelmemişse otomatik olarak tecilli olabilirsin dedi ve birde sizin de söylediğiniz gibi ÖSS sınavından sonra gidip durumunu anlatırsın seni yönlendirirler dedi.Tekrar teşekkür ederim hoşkalın…
@ramazan;
bu konuda daha doğru bilgi almak için size en yakın askerlik şubesine gidin ve durumu anlatın. Gerekli açıklamayı size görevli memurlar yapacaktır. Bu arada aklınıza sakın şöyle birşey gelmesin ” ben muayene olmadım ve kaçak duruma düştüm, beni hemen tutuklayıp askerlik yapacağım yere gönderirler” gibi bir düşünceniz olmasın. Senin durumun büyük ihtimal muhtarlığa gelmiştir fakat belgen kaybolmuş olabilir. Diğer ihtimal; senin sevk evrakların 1 yıl öncesinden hazırlanmaya başlanıyor ve bu belgeler hazırlanırken farkında olmadan askerlik şubesinde işlem yapılmamış olabilir. Tavsiyem ÖSS den sonra askerlik şubesine git ve durumunu anlat. ÖSS ye girdim belgelerim 1 ay sonra gelir vs. de. Görevli memurlar sana gerekli açıklamayı yapacaktır.
ÖSS de başarılar. 🙂
İYi çalış ve Kısa dönem askerlik yap. Tavsiye ederim. Uzun dönem çekilmez 😀
Merhaba ben Adana’dan Ramazan.30 Nisan 1989 doğumluyum.Askerlikle ilgili muayene veya yoklama kağıdı eve ya da muhtara gelmedi ve şuan 89-2 askeri sevkiyat yapılıyor.2009 ÖSS sınavına gireceğim.Şuan kaçak mı oluyorum eğer kaçak olarak görünüyorsam tecil yapma hakkım var mı?Ayrıca daha önce hiç tecil yaptırmadım.Görüşlerinizi bekliyorum şimdiden teşekkür ederim…