FACEBOOK TEHLİKESİ !


Birçok Feysbuk kullanıcısını tedirgin edebilecek bir haber okudum bugün chip dergisinin internet sitesinde. Habere göre feysbuk kullanıcılarının kişisel bilgilerini çalabilecek bir mekanizmanın geliştirilmiş olduğunu ve bunu BBC‘de çalışan bir programcının sadece 3 saatini ayırarak yaptığını aktarmışlar. Çok ürkütücü bir haber. Çünkü en son rakamlara göre konuşursak sadece Türkiyeden 1 milyonun üzerinde feysbuk kullanıcısı bulunuyor. Bunları arasında ünlü birçok kişi de bulunmakta. Asıl olan insanların kişisel bilgilerinin çalınabiliyor olmasında yatıyor ve feysbuk’un geliştiricilerinin bu konuda herhangi bir tedbir almamalarında yatıyor.

BBC adına bir uygulama geliştiren bu şahıs, uygulamayı kurarken sizlere BBC nin herhangi bir özelliğini kişisel profilinizde izleme olanağı veriyor. Tabi bu sadece maskeleme işini yerine getiriyor. Sizin onayınızı da size belli etmeden-tıpkı feysbuk’a üye olurken onayladığımız gibi– kişisel bilgilerinize ulaşma izni alınıyor. Ayrıca birçok uygulamanın aktif olarak çalışması için profilinizde belirtmiş olduğunuz bilgilerin birkısmını sizin manuel olarak teyit etmeniz isteniyor. İşte bu aşamada siz zaten farkında olmadan kişisel bilgilerinizi vermiş oluyorsunuz.

Güvenlik uzmanları bu türden yazılımların 3. parti sunucularda barındırıldığı için herhangi bir şekilde kontrol edilmesinin çok zor olduğu konusunu özellikle belirtiyorlar. Ayrıca feysbuk uygulamaları yüklerken şüphelendiklerimizi silmemizi -sadece- tavsiye etmekten başka birşey yapamıyor bu konuda.

Ben burada kendime ve sizlere sormadan edemiyeceğim artık. Hem madem bu kadar güvenlik zaafı olan birşey bu feysbuk, hem madem kişisel bilgilerimiz ayan beyan ortalıkta duracak; be adam neden kullanırsın bu feysbuk illetini?

Çok gariptir ki artık bu türden sosyal ağlara çok fazla takılır olduk. Ben burada sadece malesef öyle oldu demekten başka birşey diyemeyeceğim. Çünkü bende bu feysbuk illetini kullanıyorum. Hernekadar profilime ayda yılda birkere bakıyor olsam bile.

Haber Listemize Abone Olun
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
100'lerce takipçimizin arasına katılmaya ne dersiniz? Takipçilerimiz düzenli olarak sitemizde yayımlanan tasarım, teknolojik gelişmeler ve güncel konuları düzenli olarak e postalarına alıyor.
Spamı sevmiyoruz. E posta adresiz herhangi bir şekilde satılmayacağını veya başka bir yerde paylaşılmayacağını taahhüt ederiz.

One Comment

  1. Cem Akkilic 10/05/2008

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir