6.5 Milyon Euro ve BENTLEY

Bu gün zaman gazetesinin ekonomi haberlerinde bir haber dikkatimi çekti. Haber aslında birçoklarına göre normal karşılanabilecek nitelikteydi. Fakat beni rahatsız eden husus başka birşeydi. Habere göre İngiliz BENTLEY marka otomobil üreticisi 2007 yılında Türkiyede beklediğinden daha iyi bir şekilde satış gerçekleştirdiğini açıklamış. Peki diyeceksiniz “ne var bunda.” Ner var olur mu be kardeşim, Bentley’in otomobillerinin 340 bin Euro‘dan başladığını söyleyince neden rahatsız olduğumu anlayacaksınız. Tabi firma bu fiyattan başlayan 19 otomobil satışı gerçekleştirmiş. Kaba bir hesap yapalım hep beraber; 19 X 340.000= 6,46 milyon Euro eder.
Bu rakamları birde şu şekilde yorumlayalım;
* Türkiyede asgari ücret yaklaşık olarak 200 euro, bu parayla 2692 kişi 12 ay boyunca asgari ücretle yemeden içmeden çalışarak biriktirebilir.
* Bu parayla 1 milyon euroluk 6 fabrika kurulabilir ve en az 2000 kişiye ekmek kapısı olur.
* 2008 yılı itibariyle yüksek öğrenimde okuyan öğrencilere verilen başbakanlık veya öğrenim kredisi bursu 160 ytl X 12 ay=1920 ytl buda yaklaşık olarak 985 euro eder. 6,46 milyon euro ile 6558 öğrenciye 1 yıl boyunca karşılıksız burs sağlanabilir.

Bu ve bunun gibi rakamları çoğaltmak mümkün aslında, sadece sizin hayal gücünüze kalmış birşey. Şimd merak ediyorum, Türkiye fakirmi zengin mi, yöneticiler adil mi değil mi, kapitalist sistem haklı mı haksız mı, bir tarafta onlarca aç insan diğer yanda milyonlar harcayan birkaç azınlık. Tüm bunlar olurken ve feodal sistemi orta çağın karanlığına gömdüğünü ifade eden günümüz modern toplumları acaba farklı bir feodal sistemin kıskacındamı?

Haber Listemize Abone Olun
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
100'lerce takipçimizin arasına katılmaya ne dersiniz? Takipçilerimiz düzenli olarak sitemizde yayımlanan tasarım, teknolojik gelişmeler ve güncel konuları düzenli olarak e postalarına alıyor.
Spamı sevmiyoruz. E posta adresiz herhangi bir şekilde satılmayacağını veya başka bir yerde paylaşılmayacağını taahhüt ederiz.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir