Katar’dan Kaktüs Gökdelen Tasarımı

Tarım ve Belediye İşleri Bakanlığını Yeni Gökdeleni
Katar devleti petrolden sonraki gelir kaynağı olarak turizmi ve ticaret merkezi olma özelliğini keşfetmiş olacak ki ilginç özelliklere sahip çılgın binaların projelerini duyuruyor. Benzer bir Tasarımını Dynamic Tower olarak duyurmuştum. Dynamic Tower’in yapıldığı yer Dubai’ydi. Turizm bir çok devletin bacasız sanayi olarak gördükleri bir sektör. Aslında turizmde dönem paraları duyduğumuzda bu alan için neden yatırım yapılması gerektiği anlaşılabiliyor. Öncelikle istihdama yaptığı katkı ile ve daha sonrasında ise ülkeye bıraktığı dövizden dolayı cazip bir sektör. Bu kısa girişten sonra gelelim imize.
Katar’da yeni yapılacak bir gökdelenden bahsediyoruz. Gökdelenimizin tasarımı ise tanıdık ve Türkiye’mizde pek görülmeyen ama kaktüs ailesinden kaynana dili, kaynana yumruğu adı verilen çeşitli kaktüs- ama bunlar saksı bitkisi olarak yetiştiriliyor– çeşitleri bulunuyor.

 cactusbuilding-ed01
Binayı Katar devleti Tarım ve Belediye İşleri Bakanlığının yeni binası olarak inşa ediyor. Binanın ihalesini alan firma olan Aesthetics Architects GO Group kaktüs şeklindeki tasarıma karar vermeden önce derin bir araştırma yapmışlar. Çöl ikliminin yaşandığı bir ülke olması, ortalama yıllık yağış miktarının 81 mm olması gibi nedenler etkili olmuş.
 cactus-building-2
Binanın tasarımında olmasına ve enerji verimliliğine azami derecede önem verilmiş. Öyle ki, bina aynı kaktüsün su tasarrufunda bulunmak için terlemeyi gece yapmayı tercih ettiği gibi binanın sıcaklık ayarı ayarlanabilen bir cam mekanizması ile düzenlenmiş. Bu özelliği ile gün ışığının yoğun olduğu saatlerde içerisinin çok ısınması ve bu saatlerde daha az elektrik sarf edilmesi sağlanarak doğaya salınacak CO2 miktarının daha da az olmasını sağlamış.
Sizin de böyle bir fikriniz varsa, veya buna benzer bir ev tasarımı yaptırmak gibi bir düşünceniz varsa firmanın adresi. Eminim ki size yardımcı olacaklardır.
Kaktüs Gökdelenin diğer fotoğraflarıcactus-building-5
cactus-building-4 cactus-building-6 cactus-building-3

Haber Listemize Abone Olun
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
100'lerce takipçimizin arasına katılmaya ne dersiniz? Takipçilerimiz düzenli olarak sitemizde yayımlanan , teknolojik gelişmeler ve güncel konuları düzenli olarak e postalarına alıyor.
Spamı sevmiyoruz. E posta adresiz herhangi bir şekilde satılmayacağını veya başka bir yerde paylaşılmayacağını taahhüt ederiz.

2 Comments

  1. comolokko 09/01/2012

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir