İki Aşamalı ÖSS 2010 da Başlıyor

oss_2010İki aşamalı ÖSS 2010 yılında başlıyor.

Yüksek Öğretimi Kurulu’nun (YÖK) bu gün yaptığı toplantıda alınan kararlara göre ÖSS 2010 yılından itibaren iki aşamalı bir sınav haline geliyor. Bu iki aşamalı sınav 1999 öncesi uygulanagelen iki basamaklı sınavın benzeri nitelikler içeriyor.

Yeni uygulanacak sınavın ilk basamağı “Yükseköğrenime Geçiş Sınavı” yani “YGS” olarak belirlenmiş. Bu sınavda sorulacak soruların içeriğini ise 2009 yılında son kez uygulanacak ÖSS’nin birinci kısmı ile benzerlik taşıyor.  YGS de adayların yeterlilikleri ölçüleceği belirtilirken bu sınavı başarı ile geçen adayların “Lisans Yerleştirme Sınavı”na (LYS) girmeye hak kazanacakları açıklandı.

LYS ()

LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) nin içeriğini ise 2009 ÖSS’de son kez uygulanacak olan ikinci bölümün sorularının benzerlik taşıyacağı açıklandı. Buna göre LYS beş farklı alanda ve beş farklı sınav olarak uygulanacak.

LYS’nin derslere göre içeriği şu şekilde olacak

LYS-1 Matematik-Geometri Sınavı
LYS-2 Fen Bilimleri (Fizik, Kimya, Biyoloji) Sınavı
LYS-3 Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1 Sınavı
LYS-4 Sosyal Bilimler (Tarih, Coğrafya 2, Felsefe grubu) Sınavı
LYS-5 Yabancı Dil Sınavı olmak üzere 5 ayrı sınav grubundan oluşacak.

Bu sınavların kapsamında birden fazla dersin yer alması durumunda adayın her bir ders için aldığı puanın ayrı ayrı hesaplanacağı belirtilirken, LYS’de alınan puanları Matematik-Fen (MF), Türkçe-Matematik (TM), Türkçe-Sosyal (TS), Yabancı Dil (YD) olmak üzere 4 grupta hesaplanacağı açıklandı.

Açıklamada, ”2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 45. maddesi hükümleri göz önünde bulundurularak, ‘Yükseköğretime Geçiş Sınavı’ndaki test puanları üzerinden belirli yeterliliklerin aranması, LYS’deki derslere ait testlerin o sınavdaki ağırlıkları, puan türlerindeki testlerin o puan türünün hesaplanmasındaki ağırlıkları, üniversitelerden görüş almak suretiyle puan türlerinin niteliğini ve niceliğini belirleme, aynı yükseköğretim programı için birden fazla puan türü tanımlanması hususları ile yükseköğretime geçiş sisteminin gereksinim duyduğu diğer konular YÖK Genel Kurulu tarafından daha sonraki toplantılarında karara bağlanacak” bilgisine yer verildi.

Haber Listemize Abone Olun
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
100'lerce takipçimizin arasına katılmaya ne dersiniz? Takipçilerimiz düzenli olarak sitemizde yayımlanan tasarım, teknolojik gelişmeler ve güncel konuları düzenli olarak e postalarına alıyor.
Spamı sevmiyoruz. E posta adresiz herhangi bir şekilde satılmayacağını veya başka bir yerde paylaşılmayacağını taahhüt ederiz.

2 Comments

  1. amanullah 03/02/2009
  2. Anonymous 01/02/2009

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir