Denemelerin özellikleri nelerdir?

deneme-1.jpg" alt="Denemelerin özellikleri" width="397" height="279" srcset="https://i2.wp.com/www.aksamuzeri.com/wp-content/uploads/2008/02/deneme-1.jpg?w=397 397w, https://i2.wp.com/www.aksamuzeri.com/wp-content/uploads/2008/02/deneme-1.jpg?resize=300%2C211 300w" sizes="(max-width: 397px) 100vw, 397px" /> Denemelerin özellikleri

Denemelerin özellikleri nelerdir? Denemenin makaleden farkı varmıdır? Denemelerde yazar düşüncesini kanıtlamak zorundamıdır? Denemenin kendine özgü konusu varmıdır? Denemeye özgü bir konu bütünlüğü yoktur. Özgürce seçilen bir konuda, yazarın kendi kendiyle konuşma havası içinde yazdığı yazı türüdür. Yazının konusu yazarın o anda aklına geliveren bir konu görünümündedir. Öğretici ve düşünsel yanı da vardır.

Denemenin özellikleri nelerdir?

  • Makale gibi düşünsel planlı yazılır. Fakat makaleden kısa yazılardır.
  • Yazar anlattıklarının kanıtlamak zorunda değilir. Bilimselden çok kişisel görüşünü açıklar, okuyucusunun kendisi gibi düşündürme kaygısı yoktur.
  • Günübirlik yazılardır, en beğenileni bile birkaç gün sonra unutulur.
  • Denemelerde yazar herhangi bir konudaki görüşlerini kesin kurallara varmadan, kanıtlamaya kalkmadan, okuyucuyu inanmaya zorlamadan anlatır.

     

  • Deneme, kişinin kendi dışındaki varlıklarla herhangi bir konuda gerçek ya da hayalî olarak girdiği diyalogun ürünüdür.

     

  • Denemeler tek bir konuyu rahat ve akıcı bir biçimde ele alan, çoğu kez yazarının kişisel bakış açısı ve deneyimini aktaran orta uzunluktaki edebî metinlerdir.

     

  • Konuların kişisel bir anlayışla işlenmesi; çeşitli sanatçıların aynı konudaki değişik fikir, zevk ve inanışlarını yansıtması bakımından bu tür önemlidir.

     

  • Denemeye özgü belirli bir konu yoktur. Konu özgürce seçilir.

     

  • Her şey denemenin konusu olabilir. Yeter ki yazarın o konuda bir birikimi olsun. Ancak denemeler daha çok her devrin, her ulusun insanını ilgilendiren konularda yazılır.

     

  • Denemelerde diğer fikir yazılarından farklı olarak aşk, dostluk, iyilik, güzellik, ahlak, sevinç, kültür, yiğitlik gibi daha çok soyut ama kalıcı ve evrensel konular işlenir.
Haber Listemize Abone Olun
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
100'lerce takipçimizin arasına katılmaya ne dersiniz? Takipçilerimiz düzenli olarak sitemizde yayımlanan tasarım, teknolojik gelişmeler ve güncel konuları düzenli olarak e postalarına alıyor.
Spamı sevmiyoruz. E posta adresiz herhangi bir şekilde satılmayacağını veya başka bir yerde paylaşılmayacağını taahhüt ederiz.

One Comment

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir